Truck died while driving today... - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-18-2010
ThatGuy's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kent, Ohio
Posts: 325
Truck died while driving today...

Ok guys, here it goes... Truck was running fine all day, i was on my way to my last account (i work for pepsi) and all the sudden i start loosing power. Im in third, hit the gas, and nothing, i start pulling over, no sooner than i do it stalls. Fires right back up... take off again, does it again, this time it stalls before i can even get stopped. Fires back up... drive a little further and it does it again. I get all the way pulled over, it stalls out, and won't start back up. Needless to say i had to get her towed, have no idea whats wrong (still had a quarter tank of gas) Anyone care to take a few guesses at the cause? I haven't had any problems like this with it till now. Its been a good truck for being a 98 with 177K miles on her.

-Brad
Reply With Quote
  #2  
Old 05-18-2010
My91Ranger's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Roseville, Michigan
Posts: 2,252
My first guess would be fuel pump.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-18-2010
ThatGuy's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kent, Ohio
Posts: 325
thats what i was thinking... it came out of no where, i haven't been having any problems. But if that things been in there since new, it wouldn't surprise me.

-Brad
Reply With Quote
  #4  
Old 05-18-2010
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: San Diego, CA
Posts: 1
fuel filter?
Reply With Quote
  #5  
Old 06-02-2010
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: OK
Posts: 43
I have 02 ranger edge with the 3.0 140,xxx miles after you ck the fuel if problems continue this is what mine has done somewhere over 100,000 one day on the way home it just died and would not restart I had a friend trailer it home when I got it home it started right up running fine when I went back into town it died again and I let it set a while then was able to drive it home after talking to everyone I finally found that the crank angle sensor near the firewall had went out The part looks like the bottom half of a distributor when removed This fixed my problem You might check there On mine the sensor cap had a cracked magneto as well however the whole part was bad.
hope this helps good luck
Reply With Quote
  #6  
Old 07-20-2010
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Tucson
Posts: 1
did you figure it out?
Reply With Quote
  #7  
Old 07-26-2010
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Blanchester, Ohio
Posts: 12
I just had this seemingly same problem and it was not the fuel pump! I tested the wiring harness to the pump and that was the problem. NO POWER! LOL Was I happy that I didn't have to buy another pump. Those things are 350-500 dollars. Been looking for the short in the wiring harness, but have not found it yet. I rigged up a bypass for now using some electrical wire, toggle, and a inline fuse. Works great, but don't have my gas gauge working. Get a tester and test that wiring harness right before it goes into the tank.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-26-2010
Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: willingboro
Posts: 18
did you resolve this problem??
Reply With Quote
  #9  
Old 06-04-2016
Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: whitby
Posts: 3
Inertia Switch Reset

Was driving down the road and all of sudden loss power. Pulled over and tried starting the engine but it wouldn't turn. Paid $150 to get a tow truck home. As soon as I got home I googled the problem right away and found the solution to my problem was the reset button..... Thank you for the help tho!!
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Died driving Tattedranger General Technical & Electrical 1 10-09-2011 09:16 PM
Truck died today 05Edge-04GT General Ford Ranger Discussion 8 03-30-2009 03:41 PM
Truck Died at ford dealer today!! MonsterGuy General Technical & Electrical 24 06-30-2008 01:27 PM
died while using 4-low mud_bogger 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 5 05-05-2008 09:38 PM
Truck died on the way to work today jtfoxman 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 24 08-21-2007 09:03 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:04 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.