01 RANGER PROBLEM - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-08-2009
o1RANGEREDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2009
Location: williamston,nc
Posts: 36
01 RANGER PROBLEM

hey got a problem i can drive my ranger around 4 a while then when i go put it in drive it goes to 500 rpms then i put it n neutral it goes to 1000 to 1500 and when i put it in park it goes up to 1000 then to 500 and then cuts off by itself is this that air flow valve under that black cover under the hood that the wire is pluged up to or sumthang else
Reply With Quote
  #2  
Old 05-08-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Yes. The IAC valve is under the cover. Take it off and use air intake cleaner to clean all the black out.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-08-2009
o1RANGEREDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2009
Location: williamston,nc
Posts: 36
IS THAT WHATS CAUSING THE PROBLEM OR SUMTHING ELSE
Reply With Quote
  #4  
Old 05-08-2009
mossyoak03's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 193
wow dude chillout. do what was suggested bc it sounds like the IAC
Reply With Quote
  #5  
Old 05-08-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Quote:
Originally Posted by o1RANGEREDGE View Post
IS THAT WHATS CAUSING THE PROBLEM OR SUMTHING ELSE
The problem with cars is that there are so many things that could cause the same problem.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-08-2009
The_Punisher's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Chino Hills, CA
Posts: 438
Reply With Quote
  #7  
Old 05-08-2009
tHe sR5's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Dana Point, CA
Posts: 20
I promise im not hijacking threads haha.

Try cleaning the IAC

fddriver02: i cleaned my IAC and ever since i have been running fine.. going on two days now with out having issues...
Reply With Quote
  #8  
Old 05-09-2009
o1RANGEREDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2009
Location: williamston,nc
Posts: 36
i mean i am chilled i just got the truck and now it wants to act up lol
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What part is this? (pic) Blower problem, this the problem? stuck on vent! ChargerOnDavins General Technical & Electrical 4 10-03-2010 06:58 AM
2001 ford ranger exhaust problem paw General Technical & Electrical 12 05-30-2007 06:23 AM
Problem with Ranger Speedo not working armin922 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 12 02-12-2007 10:38 PM
4x4 Problem 01 ranger 4.0L chuck0505 Drivetrain Tech 6 11-15-2006 11:43 PM
Got my Ranger....but has problem. PLease read. jdpartsman99 General Ford Ranger Discussion 18 01-01-2006 03:16 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:29 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.