2000 4.0L Ford Ranger Misfire - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-14-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Greenville, Pa
Posts: 5
2000 4.0L Ford Ranger Misfire

I have a problem I've been chasing and It is driving me nuts.

The engine started with a simple misfire, which turned bad 7 mile into my 15-mile drive home. I completed the checklist below with good results until now. I can drive at a steady speed but when I have to do a little acceleration the engine will give me what feels like a continuous misfire. I back off a little and it levels out. The only thing I have not change yet is the fuel filter.

- Check Engine Light on - Error code ? - Misfire #4 Cylinder
- Replaced all spark plugs
- The truck ran fine.

- Check Engine Light on - Error code ? - Misfire #4 Cylinder
- Replaced #4 Spark plug
- Replaced #4 Spark plug Wire
- The truck ran fine.

- No error code: Rough running at approx. 30-40 mph under accel.
- Replaced Ignition Coil pack
- Replaced all Spark plug Wires
- Added a bottle of Dry gas and Fuel injection cleaner.
- No improvement

- Next 2 steps are to replace the Fuel Filter and then the pump.

Any help would be greatly appreciated
Reply With Quote
  #2  
Old 09-14-2010
trextegra's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Beacon Falls CT
Posts: 304
i would try the fuel filter and take out your fuel injectors let them soak in cleaner over night clean em out and reinstall and dumb question but ive got to ask but how are your plug gaps? are they set correctly also check engine grounds maybe you have a bad ground somewhere
Reply With Quote
  #3  
Old 09-14-2010
trextegra's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Beacon Falls CT
Posts: 304
also ive heard on some vehicles with the check engine light on throwing that code changes the air/fuel mixture try reseting the ecu
Reply With Quote
  #4  
Old 09-14-2010
Redrocket's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Waynesville n.c
Posts: 1,993
hows the water level in the radiotor?? just wondering if you checked it. most the time on a 4.0 with a cly 4 missfire has to do with a cracked head are head gasket. water is geting into the cyr fouling the plug out. i had the same problem a few years back. same problems your having i finaly broke down and tour the motor down and replaced the damaged head. and she runs like a champ.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-16-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Greenville, Pa
Posts: 5
Radiator level is good. I checked the #4 plug when I changed the remaining wires and coil pak, it was good. Since my initial post w/dry gas & injection cleaner, the miss has disappeared. Fuel filter is being replaced and I'm looking at checking the fuel pressure at the valve on the injection rail. Thanks Crossing Fingers
Reply With Quote
  #6  
Old 09-16-2010
Alex98's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 844
run some seafoam through it, clean it out real good.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-04-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Greenville, Pa
Posts: 5
Update: I replaced the fuel filter and ran a can of sea foam through the engine. The miss has shown back up. I checked the radiator and noticed it down a little. I added fluid to both the radiator and the reservoir. Confusing…now the error code is showing misfire on #6 cyl. with new coil pak. Blown head gskt. I don’t know. I found the date on my last head gasket R & R, 5/14/08. 2 years and 5 months between jobs…I don’t think so.

I love troubleshooting but I’m running out of time with weather and I can’t drive the mustang in the snow. Time to BTB and take it to a shop.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-04-2010
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
time has nothing to do with a part going bad...its the mileage and how the truck is driven
Reply With Quote
  #9  
Old 10-04-2010
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Thousand Oaks, CA
Posts: 27
Almost seems like a phantom problem. I have been throwing that code for awhile in my 04, and on cylinder 4. Only throws the code every 2-5,000 miles, and especially when its hot out and at idle. I stopped chasing the problem. I literally just delete the code with my programmer in the truck every time it pops up. Hopefully that method doesn't bite me in the ***.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-08-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Greenville, Pa
Posts: 5
Not a phantom more like a bronco bull when it happens. Sent it to the analyzer machine today. When they connect the system it is providing incomplete data. Mechanic says it may be the computer or a cracked wire in the harness.
Reply With Quote
  #11  
Old 10-28-2010
FireRanger235's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Dixon,MO
Posts: 52
If you just replaced the head gaskets then and not the heads also I would almost bet on a head being cracked.... VERY common in the 4.0 OHV....had it happen on my '99 and went through the procedures you have done until retired ford mechanic convinced me to pull the heads. And it has nothing to do with how the vehicle has be driven/treated, just faulty castings from the factory. Buy the new redesigned heads and all will be well from here on out.
Reply With Quote
  #12  
Old 10-28-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Greenville, Pa
Posts: 5
Update: We tossed in the towel and finally took it to Ford. Carbon tracking on the spark plugs, also found the auto parts store sold me the wrong plugs, not Dbl. Platinum. Runs like champ. Thank everyone for your help
Reply With Quote
  #13  
Old 10-29-2010
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
Quote:
Originally Posted by Joe62 View Post
Update: We tossed in the towel and finally took it to Ford. Carbon tracking on the spark plugs, also found the auto parts store sold me the wrong plugs, not Dbl. Platinum. Runs like champ. Thank everyone for your help
Gotta love the auto part store screw ups
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 Ford Ranger misfire and hesitation - really need help danmm7 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 8 08-25-2016 01:59 PM
1994 ford ranger 4.0 ohv irregular misfire Rydogg311 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 02-27-2013 10:46 AM
will a 2000 ford ranger step side box fit a 2003 ford ranger with no step side? mitchellkend General Ford Ranger Discussion 2 11-11-2012 08:04 PM
2000 Ford 2000 Ford Ranger XL (Regular Cab step-side) - $3,295.00 ionspeedracer Ranger Based Vehicles 0 02-21-2011 03:45 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:14 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.