Clatter from engine with warm restart, not cold - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-16-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: kelowna, BC
Posts: 11
Icon5 Clatter from engine with warm restart, not cold

Hi Guys,

'01 Ranger 4x4 with the 4.0L and auto trans, 144xxx kms (89xxx miles)

Hopefully this is the last gremlin I have to solve but it's an odd one. I've seen lots of threads on people who have a clatter/ticking from under the hood with COLD restarts and I seem to have the opposite issue. When I restart the engine after it's warmed up I will get a metallic ticking noise that lasts for 60 seconds or so then disappears. I've craned my head under the hood and it definitely isn't coming from a pulley (well, as far as I can tell), seems to be coming from the passenger side valve cover area?

Cold restarts are no problem, no ticking or clatter whatsoever. Only when started warm or hot. I've added about half a liter of Lucasoil oil stabilizer to top up the levels and it seems to help a bit but I'm concerned about what the root cause is. No dash lights on and oil pressure gauge shows normal. Thoughts?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-22-2012
Alex98's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 844
sohc timing chain tensioner??
Reply With Quote
  #3  
Old 10-22-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: kelowna, BC
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by Alex98 View Post
sohc timing chain tensioner??
Could be... never thought of that. Where is is located? Does the fact that I feel a bit of dread around the possible answer mean that it's at the back of the block and almost impossible to get to?

Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 10-25-2012
Alex98's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 844
well there are several chains actually in the front and back, im actually thinking about replacing mine. There was a fix that ford issued between 03 and 04. The motor has to be out when you perform the fix. As for the precedure itself I don't know exactly what is done.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP!!! My truck will not start when it is cold outside but will when its warm BrentS SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 2 01-17-2015 08:23 PM
wont restart after running Eric Mellesmoen General Technical & Electrical 14 08-09-2014 04:16 PM
Unsteady idle and clatter on hard acceleration SGL1 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 03-18-2014 07:02 PM
Hot restart issue kjh 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 13 10-22-2012 11:23 AM
valve clatter?? octane relearn? hozII SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 11 09-21-2010 10:20 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:35 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.