engine runs than dies. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-27-2006
BRENSRANGER's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Location: Minnesota
Posts: 1,308
engine runs than dies.

i have a problem, when i start my truck,it runs for a few seconds than it dies,i have to hit the gas in order to keep it running,what is the problem?what would cause this to happen? thanks for all the help.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-27-2006
winks's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2005
Location: Jackson, New Jersey
Posts: 4,872
I had the same problem. My fuel pump was bad, I'd look there or into the fuel filter first, then go from there.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-27-2006
sem1845's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Prattville, AL
Posts: 265
my 4.0 ohv runs like it has a load on it when i first crank it and then starts to sputter and then eventually runs normal... our problems probably all have the same solution
Reply With Quote
  #4  
Old 11-27-2006
BRENSRANGER's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Location: Minnesota
Posts: 1,308
i was also thinking a fuel filter,has not been changed since i got the truck 2 years ago.thanks.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-27-2006
dixieranger44
Unregistered User
 
Posts: n/a
thats an easy fix. just sell me your truck.

it sounds like a fuel filter, fuel pump, or maybe your not gettin any air. id go through the easy stuff first like the filter and see what you come up with
Reply With Quote
  #6  
Old 11-27-2006
BRENSRANGER's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Location: Minnesota
Posts: 1,308
name your price..lol
Reply With Quote
  #7  
Old 11-27-2006
dixieranger44
Unregistered User
 
Posts: n/a
hell if i was in minnesota id love to get it off your hands. ive always liked your truck. maybe next time im in Deerwood and you really want to sell it well work soemthin out.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-27-2006
BRENSRANGER's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2006
Location: Minnesota
Posts: 1,308
yea, i want to sell my truck and get an 03 or newer,but i need to find a new job first.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-27-2006
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
Quote:
Originally Posted by sem1845
my 4.0 ohv runs like it has a load on it when i first crank it and then starts to sputter and then eventually runs normal... our problems probably all have the same solution

Try and unplug your maf, then start and see how it idles.

If it runs the same the maf is ok. Make sure you shut down before pluggin the maf back in.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Suddenly "runs fast at startup then dies" DanR14 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 4 02-12-2014 11:52 AM
Starts up rough, Runs, then dies...HELP! ReefSki 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 11-12-2013 10:16 PM
94 starts and runs about 5 mins but dies Jfranklin SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 1 10-03-2013 11:59 PM
Runs great and then dies??? basebal_21 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 13 11-11-2007 09:25 PM
engine dies/won't idle ame0616b SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 9 10-03-2006 05:29 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:08 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.