engine stalling/running rich - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-08-2006
ranger024x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Aug 2004
Location: nova
Posts: 5,061
engine stalling/running rich

As the title says, my engine is stalling hardcore...

When i come to a light its ideling between 100-500rms for about 5 seconds (and its sorta bucking) then it dies completly. Then when i goto start it, i have to put some pressure on the pedal or it will not run at all. Also, if i put it in N while going above 30, it acts normal. But under like 15 it starts to stall )and recover) and stalls at around 5mph if in N. If its in D, then it wont stall till 5 sec after i stop.

when i pulled into my garage, u could smell it.. (running way to rich)


Background info...
Had an intake on there for a while... took it off last night. It was working fine till around 5 this evening.

Since then ive gone through the basic to do's like Fuel cut off, Restart battery, Clean the MAF, and clean the connections...

what should i do next?

(maybe i didnt restart the computer correctly???
Reply With Quote
  #2  
Old 02-08-2006
gatorblue92's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Delaware
Posts: 8,238
try to leave the battery disconnected overnight... did you use electrical cleaner on the MAF to clean it?
Reply With Quote
  #3  
Old 02-08-2006
ranger024x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Aug 2004
Location: nova
Posts: 5,061
Quote:
Originally Posted by gatorblue92
try to leave the battery disconnected overnight... did you use electrical cleaner on the MAF to clean it?
yep...

alright, ill try the overnight idea
Reply With Quote
  #4  
Old 02-08-2006
ranger024x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Aug 2004
Location: nova
Posts: 5,061
any others?
Reply With Quote
  #5  
Old 02-08-2006
Bigwill41's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Navasota, Texas
Posts: 4,659
What is runnin rich mean...

I had this problem with e little water in the engine...
Reply With Quote
  #6  
Old 02-08-2006
Rand's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Barberton,Ohio
Posts: 1,189
It doesnt take more than 20min to reset the computer.
Maybe your idle air controller is going bad.. do you hear
a humming or howling sorta like a cow or whale? when you start it sometimes?
What did you clean the maf with?
what procedure are you relearning the idle with?
Reply With Quote
  #7  
Old 02-08-2006
ranger024x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Aug 2004
Location: nova
Posts: 5,061
Quote:
Originally Posted by Rand
It doesnt take more than 20min to reset the computer.
Maybe your idle air controller is going bad.. do you hear
a humming or howling sorta like a cow or whale? when you start it sometimes?
What did you clean the maf with?
what procedure are you relearning the idle with?
yea i undid the battery for 1 hr..


I know it isnt the IAC because it would stall if i put it in N at 50 or 5...


what do u mean by relearning the idle?
Reply With Quote
  #8  
Old 02-08-2006
FMD's Avatar
FMD FMD is offline
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Amherst NY
Posts: 3,811
hmm ya kno, it could be the fuel sending unit or the pump... or is that the same thing? LOL sorry i am by no means a mechanic, but sounds to me like the engine isnt getting enuff fuel, so the computer is adjusting the fuel air mixture to maximize the power output of the little fuel its getting.... tho, wether that has any grounds at all heh, dont ask me, it sounded good.... while on this, maybe its the fuel filter....
Reply With Quote
  #9  
Old 02-09-2006
rngprerunner's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Long Beach CA
Posts: 3,453
Bumpity... Calling Bob and John! (where did I put the John signal again...better call the commish)
Reply With Quote
  #10  
Old 02-09-2006
ranger024x4's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Aug 2004
Location: nova
Posts: 5,061
i fixed it...

i did some steps and all signs were pointing to a dirty maf.. so i went to radio shack and bought a can of contact cleaner with a lil brush on it...

and i wasnt really hopeful since i cleaned it last night but it actually worked.. it runs fine now...


thx for the help yall
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
help!! engine running too rich panzer 2.9L & 3.0L V6 Tech 25 09-13-2013 11:36 AM
HELP!! 87 Ranger running too rich. HELP!!!!!!! Snow Wolf SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 20 09-04-2007 10:44 AM
Running rich, codes p1131 p1132 flyinhawaiian SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 0 12-13-2006 09:59 PM
Running rich? 90Ranger2x4 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 11 11-19-2006 03:32 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:31 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.