MAF issue and these codes - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-20-2012
thef9est1's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: OLY, Washington
Posts: 536
MAF issue and these codes

My 97 4.0L is having these codes come on P1151,P1443,P0171,P0174 and P0153... not just that, it's also: "Running like shiv! And getting shiv for gas mileage, not good with how much gas is today!" It starts fine and then suddenly throdles up and when I put it in Drive it drops to idle 750/800 and bounces to 450/500 and back and forth... When driving it accelerates the same jumping up and down and then starts and run normal. On the freeways if I get it in the last gear "automatic" and the RPM's get to close to 1000 it doesn't want to accelerate like normal, it jumps around again. I just changed all 3 O2 senors, and take really good care of her. NEED HELP PLEASE!
Reply With Quote
  #2  
Old 04-02-2012
patkelly1336's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Elm Grove, Wisconsin
Posts: 209
When you first start the engine, it should idle up to around 1500 rpms for warm up, and then fall down to around 800 or so. My truck does that annoying thing where the rpms will drop down to 400/450 but only on certain conditions:
Moving both power windows at the same time
Turning without moving
Giving it gas and letting off quick at a stop sign
Or shifting from drive to reverse
Other than that, I have no idea. It could be something dirty in the MAF, but I am unsure of what would help
Reply With Quote
  #3  
Old 04-03-2012
thef9est1's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: OLY, Washington
Posts: 536
I cleaned the MAF and that wasn't it, checked on both O2 up streams and it was one of them. Runs good again.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-07-2012
Hatcher686's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Denver, CO
Posts: 17
I had the same problem, and there was an air leak coming from the motor after shutting off the truck. Come to find out I had a vacuum hose with a slit in it on the bottom of the hose. Check the air lines that run on top of the head cover, next to the engine oil fill cap. Once I fixed the hose it was good, the idle didnt jump up and down, and no more check engine light
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Codes and Codes fraser19 General Ford Ranger Discussion 0 06-14-2013 03:14 PM
For Sale: Granatelli MAF and K&N Filter for 4.0L OHV...these are rare folks! (Sask) Dweano Engine & Drivetrain 0 09-24-2012 06:43 PM
CODES CODES- IDLE issue supraboatguy General Technical & Electrical 1 11-08-2011 02:17 AM
P0171 and P0174? Why am I getting these codes? SonicBlueEdge General Technical & Electrical 4 05-13-2010 02:24 AM
MAF and egr codes muddin'Ranger 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 02-10-2008 05:18 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:29 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.