Need HELP with coolant system. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-09-2009
jaycheetwood's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
Need HELP with coolant system.

Okay I have a ridiculous leak. But I dont think its so much a leak as its just shooting out of the radiator cap. I have replaced the rad cap and same issue. I cant pin point any sort of real leak. Temp gauge still works so I dont think its so much the thermostat.

But today it got ridiculous how much coolant came out and went everywhere. (It has slowly been getting worse.)

Also my heater stopped blowing hot today.

My thoughts are my water pump is shot and i need to go ahead and just replace it.

With that being said anyone have a good write up.. I used search and wasnt to impressed with my results.

Thanks guys.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-09-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
I think you may have lost so much fluid, that it's not going into the heater core. Top that baby off.

Don't think the water pump is gone if the fluid is low.....this would be the first bad water pump I've ever heard of on the SOHC. Could be the water pump seal though. You've checked all the hoses and eliminated some?


I don't recall water pumps on the 4.0L SOHC being covered here before. May have to head over to ExplorerForum and take a look. Or pick yourself up a Ford Factory Service Manual off ebay.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-09-2009
jaycheetwood's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
Hmm. Maybe thats why. But why would I have coolant overflowing in such mass quantities?

I will top it off and see. I can smell coolant when I run the truck hard to.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-09-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
find out where its coming from. and fix it. lol.


my subaru would run for a little bit of time then it'd get overheated. I was thinking sticking theromostat. Replaced the thermostat only to find out that my rad was empty and as I was filling it up, I found a huge leak at the water pump. I suspect seal for exploded water pump housing. Time to pull the timing belt and gear sets to get to it.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-09-2009
jaycheetwood's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
Well I am going to refill it and clean the motor and let it run and heat up and see if i can find anything.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-09-2009
Rolldogg's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Ottawa, Ontario
Posts: 3,424
I just recently found out where my coolant was leaking to.

For the longest time my coolant system was leaking, but I never really seen any major puddles. Well after giving my undercarriage a good clean, I found that when I hit the cats with water, it dripped yellow. Turns out my coolant has been leaking out from behind the water pump (not the seal itself, but behind that, front main seal?) and dripped down the exhaust pipe and collected in the heat shields of the cats. Talk about wild.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-09-2009
jaycheetwood's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
Quote:
Originally Posted by Rolldogg View Post
I just recently found out where my coolant was leaking to.

For the longest time my coolant system was leaking, but I never really seen any major puddles. Well after giving my undercarriage a good clean, I found that when I hit the cats with water, it dripped yellow. Turns out my coolant has been leaking out from behind the water pump (not the seal itself, but behind that, front main seal?) and dripped down the exhaust pipe and collected in the heat shields of the cats. Talk about wild.
how did you fix this?
Reply With Quote
  #8  
Old 11-09-2009
03 DEMON 4X4 SOHC's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Holly Springs NC
Posts: 64
You might want to check under the intake manifold and look and see if you have a puddle of coolent latley there has been a rise in the 4.0 SOHC upper and lower thermostat housing leaking as well as the sensors this could be your problem if you need a write up on this heres the link http://bengrosser.com/howto/fordthermostat/
best of luck
Justin

Last edited by 03 DEMON 4X4 SOHC; 11-09-2009 at 08:25 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-23-2009
jaycheetwood's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
Yea my lower temp housing had warped. =[
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
coolant system problems mikey722 2.9L & 3.0L V6 Tech 9 04-29-2015 11:03 AM
Coolant system help please maxgecko General Technical & Electrical 2 04-17-2014 09:28 PM
Name That Part v. Coolant System CBFranger 2.9L & 3.0L V6 Tech 5 06-10-2012 03:22 PM
coolant system [email protected] General Ford Ranger Discussion 5 03-10-2010 06:52 PM
RMI-25 coolant system treatment PW01 General Ford Ranger Discussion 0 11-18-2007 04:27 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 06:17 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.