Need Help Troubleshooting.. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-17-2009
God,Country,FORD's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2007
Location: Red Oak, IA
Posts: 2,468
Need Help Troubleshooting..

Well, took the truck to the mechanics on base today.. They did a 'die' test to see if there was any O2 in the coolant.. They say this is a pretty sure way to tell if you have a bad head gasket.. Well, the test came back negative, no O2 in the coolant, which means no head gasket leak..

so.. WHAT COULD BE CAUSING MY TRUCK TO RUN LIKE ****!!!??

starts up rough, smells like fuel.. exhaust sounds like shat... no power.. And when there is a CEL, its always misfire in #4... any ideas?

changed plugs, wires and coil pack.. All motorcraft.. plugs are platinums..
Reply With Quote
  #2  
Old 08-17-2009
01_ranger_4x4's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Muskegon, Michigan
Posts: 3,585
is it fouling that plug?
Reply With Quote
  #3  
Old 08-17-2009
God,Country,FORD's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2007
Location: Red Oak, IA
Posts: 2,468
yes, well, not 100% sure.. my mechanic off base that did the compression test and what not said he could see there was something wrong just by looking at the plug.. so im guessing yes. .

but heres the wiered thing.. I installed the new coil pack, start it up the truck runs AWSOME.. for the most part, still a little lacking on power, but the exhaust sounds a million times better, no rough start up, runs really good.. The next morning.. Starts up rough again.. i dont get it..
Reply With Quote
  #4  
Old 08-17-2009
God,Country,FORD's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2007
Location: Red Oak, IA
Posts: 2,468
BUMP..Need to figure this out ASAP, this is my DD and im starting to worry.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-17-2009
God,Country,FORD's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2007
Location: Red Oak, IA
Posts: 2,468
hey guys, could it be the MAF needs cleaned?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
need help troubleshooting VTranger General Technical & Electrical 4 02-19-2015 02:57 PM
Codes P0172 & P0175, need troubleshooting advice stock ranger dave 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 03-20-2014 09:51 PM
Horn Troubleshooting Help rjharry22 General Technical & Electrical 2 07-17-2011 07:28 PM
Help Troubleshooting Sub setup Woods-Rider Audio & Video Tech 15 05-06-2010 12:44 AM
TroubleShooting Help! Trigger01 Audio & Video Tech 7 12-30-2007 02:35 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:07 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.