A/C has me stumped - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines Discussions and Topics specific to the Duratec 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-28-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Pensacola
Posts: 1
A/C has me stumped

I have a 2003 Ranger, 4 cylinder. The problem I am having when I select A/C (Normal or Max) it takes about 5 minutes for the compresser to come on. I have put gauges on the compresser all is in the green. It has a full charge, but it takes about 5 minutes for the clutch to engage. When the clutch engages all works normal, cold air. I don't think the clutch is bad, I could be wrong. This has me stump. Any thoughts.... Please
Reply With Quote
  #2  
Old 03-29-2011
87xlt's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: In my truck!
Posts: 875
Check the low pressure switch it may be going bad on ya.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-29-2011
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
check for power at the compressor. If the compressor has power, the compressor is bad. If there is no power, one of the pressure switches, the relay or the a/c switch could be bad. Keep in mind when its cold, the system wont have enough pressure to come on. engine heat will warm it up and cause the a/c to engage
Reply With Quote
  #4  
Old 04-13-2011
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Hurst, TX
Posts: 2
I am having the same issue with an 03 4.0L 5spd. New compressor clutch kit, new A/C switch from dealer, and cools like a champ after driving for 25 minutes or so. What the heck? Have no idea what else to check. I have jumped the low pressure switches and the high pressure switches just to make sure it wasnt one of them, no change. Also system is full of freon...
Reply With Quote
  #5  
Old 04-14-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
IIRC the PCM shuts off the compressor at WOT (wide open throttle) .
Check the operation of the throttle position sensor.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-15-2011
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Hurst, TX
Posts: 2
Well, I checked it, worked. Replaced to just make sure. Still no a/c...
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Soft brake petal has me stumped 03edge General Technical & Electrical 10 08-18-2013 11:31 AM
2000 V6 3.0 Auto ranger... code p0708 has me stumped naudlee Drivetrain Tech 0 07-26-2011 08:27 PM
This one has me stumped. bunnell4 2.9L & 3.0L V6 Tech 38 11-25-2009 11:24 PM
I'm stumped?! Trouble Codes wickerham 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 8 12-06-2008 05:11 PM
stumped...weird headlight problem wvcat General Technical & Electrical 12 08-29-2008 01:05 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 05:13 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.