4x4 problem - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-11-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: W. Brookfield
Posts: 8
Icon2 4x4 problem

Hello,

I have a 1999 Ford Ranger Xlt 3.0 V6. My 4x4 will not engage and I can't figure out why. It turn the *** to 4x4 high and the light says that it is in, but the front wont lock in. The front drive shaft does spin and if I try to spin it while it is in 4x4 I cant budge it. So i jacked up the front end and both tires will spin without spinning the front drive shaft. Is this a problem with my hubs, or is there a vacuum system on this that I should check. I looked at the lines on both tires but they look good. Also is there a pump that I should check or anything you could think of?

Thanks in advance,
Tyler
Reply With Quote
  #2  
Old 03-11-2014
green99's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: OR
Posts: 199
Sounds like the pulse vacuum hubs are leaking. Once they go **** up it's not worth the money or trouble fixing them. Swap your hubs out for the rugged ridge/ AVM manual hubs.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-11-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: W. Brookfield
Posts: 8
Is there any way I can check to see if it is the PVH leaking?
Reply With Quote
  #4  
Old 03-11-2014
green99's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: OR
Posts: 199
http://www.therangerstation.com/foru...ad.php?t=72000

Start there. Then google. Good luck.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Shifting In To 4x4 Problem Need Help 2003Ranger General Technical & Electrical 13 08-24-2011 03:40 AM
What part is this? (pic) Blower problem, this the problem? stuck on vent! ChargerOnDavins General Technical & Electrical 4 10-03-2010 06:58 AM
4x4 problem 1993_ranger Drivetrain Tech 0 09-18-2008 10:22 AM
4x4 problem gadabout1018 Drivetrain Tech 15 07-24-2006 07:54 PM
4x4 randomly working, electical problem? QWIKSNK Drivetrain Tech 11 06-13-2006 02:02 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:36 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.