help 4wd wont lock - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-19-2006
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Belleville, Il
Posts: 972
help 4wd wont lock

I have a 99 ranger and it wont lock into 4wd at all low or high the light on the dash comes on but it wont actually lock in???????????????????????? so anyone have any ideas as to why it wont lock in
Reply With Quote
  #2  
Old 10-19-2006
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
You have vacuum operated locking hubs. Chances are they are not working. Inspect the vacuum line(s) coming from your front axle to see if there are any problems.

That's what it is for most folks when this happens. Since your light is coming on, that says there is feedback from your t-case that it has changed modes. I take it that you can get into "low range" -- but you're not getting any drive with the front wheels, yes?

Obviously check your front driveshaft as well!
Reply With Quote
  #3  
Old 10-19-2006
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Belleville, Il
Posts: 972
ok i will have to check those things out
Reply With Quote
  #4  
Old 10-19-2006
texasfan1000's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Amarillo, TX
Posts: 629
just wondering and trying to gain some knowledge on the subject but would avm's be the best/better/good route for him if the vaccum lines are bad
Reply With Quote
  #5  
Old 10-19-2006
slodsm's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Jacksonville NC
Posts: 291
I thought your truck wouldn't crank man? If so, that's why they won't lock.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-19-2006
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
^^^ Ha ha! He's right -- no vacuum, no lock! ^^^
Reply With Quote
  #7  
Old 10-19-2006
Bourgeois88's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Regina,Saskatchewan
Posts: 28
I just had the same problem with my 00. Checked everything couldn't find a thing wrong.... turns out my daytime driving light module blew a fuse and therefore couldn't get the vaccuum lines going. If you wondering what daytime running lights have to do with the vaccuum lines, those lines connect up to the same module.... which is located near the front passenger wheel well on the inside. I replaced the module and everything was fine.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-27-2006
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
i did that mod where u pull those little metal clips out, it seems to have locked te driver side hub but not the passenger one.. i spin the DS wheel and both CV shafts spin but not the passenger wheel.

back to your problem, did u try putting it in reverse? i put my truck on a lift and tried 4wd, the front didnt spin in 4HI but in 4low it did and when i went back to 4 hi it did... idk, try goin between them or backing up a lil like on older trucks
Reply With Quote
  #9  
Old 10-27-2006
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Belleville, Il
Posts: 972
hmmm i might have to try that but the thing is i dont know if it locks in 4hi but i can feel the torque in 4low but i dont think the tires spin in either
Reply With Quote
  #10  
Old 10-27-2006
slodsm's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Jacksonville NC
Posts: 291
Quote:
Originally Posted by BananaEdge
hmmm i might have to try that but the thing is i dont know if it locks in 4hi but i can feel the torque in 4low but i dont think the tires spin in either

Oh, so it does crank? I thought it was broken man, sorry about that.
Reply With Quote
  #11  
Old 10-27-2006
xp1ik99's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Feb 2006
Location: Lexington Park, MD
Posts: 3,230
Quote:
Originally Posted by BananaEdge
hmmm i might have to try that but the thing is i dont know if it locks in 4hi but i can feel the torque in 4low but i dont think the tires spin in either
that torque is from being in 2 low, your getting power to your transfew case but nothing to the front end, simple mod would be the "hub mod" search it and you should be good to go, orrrr avm hubs orrrr explorer hub swap.....
Reply With Quote
  #12  
Old 11-01-2006
99ranger4x4's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Austin, TX
Posts: 12,198
go to a shop or something and put your truck on the lift, only so the tires are like a few inches off the floor. then see whats moving and whats not moving..
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help!! windows wont roll up and deck wont come one dantheman General Technical & Electrical 4 08-26-2010 07:33 PM
Pop&Lock Power lock help newfrank General Technical & Electrical 17 08-24-2010 08:34 PM
'98 hubs wont un-lock. help! cboveda Drivetrain Tech 2 11-02-2008 02:02 PM
Pop N Lock tailgate lock review RangerJustin Ranger Products, Company, & Member Reviews 8 07-29-2008 02:39 AM
Pop & lock tailgate lock 05Edge-04GT General Ford Ranger Discussion 6 04-12-2008 05:58 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:09 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.