O/D light flashing - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-14-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: whitehall, pa
Posts: 31
O/D light flashing

my overdrive light started flashing and all of a sudden it started going into gear real hard.
parked it and left it running and checked the fluid. it was perfect like always, and i check it every other month and have never had to fill it. i parked it awhile and did what i had to at work. about 30 mins later i started her up and the light never came back on and it drove fine.
about 30 miles. any ideas what i should do? or what the hell that was all about.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-15-2011
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Ontario, Canada
Posts: 27
The OD light flashes when there is a serious tranny issue. Kinda like when the MIL flashes. Once you stop and restart the truck it resets, but the issue may still be there. Could be overheating, slipping, alot of things.

I'd take it to a mechanic, and get it scanned. It should have stored a code.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-15-2011
rangerrunner11's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: .
Posts: 1,018
well since your transmission light didnt come on but rather you OD light I would say its and OD problem...not transmission. Now as to what that problem is...idk. But I can tell you that your OD unit ts that ump that sticks off the back end of your trans. incase you didnt know. start looking there
Reply With Quote
  #4  
Old 06-16-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: whitehall, pa
Posts: 31
thanks, i have put over 200 miles on it since starting and stopping a lot the past 2 days since it came on that one time with out it coming back on......of course now that i said that it will probably die tomorrow. thanks. i searched the net and no one ever said about a tranny light and that maybe its the o/d itself.. most people point to torque converter
Reply With Quote
  #5  
Old 06-16-2011
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Yup tranny probs.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-21-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: whitehall, pa
Posts: 31
well its been almost a week now and almost 1000 miles later and the light has stayed off. so my question for u guys is this. i was gonna drain the fluid and change the tranny filter before this happened cause i just hit 80,000 miles. so the question is should i do that or not??????
Reply With Quote
  #7  
Old 06-21-2011
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2009
Location: Beaumont, CA
Posts: 632
Check the speed sensor on the trans (My 05 has it right by the fuel filter on the trans). My truck would do that, cleaned the sensor and connector and it hasnt given me a problem since.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-22-2011
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by shadow9055 View Post
well its been almost a week now and almost 1000 miles later and the light has stayed off. so my question for u guys is this. i was gonna drain the fluid and change the tranny filter before this happened cause i just hit 80,000 miles. so the question is should i do that or not??????
How long has it been since you changed tranny fluid?
Reply With Quote
  #9  
Old 06-24-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: whitehall, pa
Posts: 31
what do i do to check a speed sensor... clean it? i think mine is on the rear. i hear its just magnetic and u just clean it with cleaner and stick it back on. is that right? and i just bought the truck 10,000 miles ago and im assuming the trans fluid was never changed.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-24-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Quote:
Originally Posted by shadow9055 View Post
what do i do to check a speed sensor... clean it? i think mine is on the rear. i hear its just magnetic and u just clean it with cleaner and stick it back on. is that right? and i just bought the truck 10,000 miles ago and im assuming the trans fluid was never changed.
you'd have an ABS light if it was the speed sensor. yes it is magnetic clean brake clean
Reply With Quote
  #11  
Old 06-24-2011
theelcaminoman's Avatar
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Olney, IL
Posts: 514
My O/D light started flashing after I got my F-150 stuck in a ditch. I tried backing out and... no reverse! I had a buddy pull me out and off I went. It didnt wanna shift or anything, just kinda stayed in 2nd and slammed when upshifting. Got home, parked it, went out the next mornin, nothin... Smelt the fluid... O yea, burnt to a crisp .$600 mistake
Reply With Quote
  #12  
Old 06-25-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: whitehall, pa
Posts: 31
anybody have an opinion on if i should change my tranny fluid or not. i was going to anyway cause its time.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-25-2011
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
how many miles are on the truck?
Reply With Quote
  #14  
Old 06-26-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: whitehall, pa
Posts: 31
84,000
Reply With Quote
  #15  
Old 06-26-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: whitehall, pa
Posts: 31
fluid and filter of course. no flushing either, just draining....
Reply With Quote
  #16  
Old 06-27-2011
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: edison NJ
Posts: 3
ok here's reality it won't hurt to change it too soon but it sure will if it needs it and u don't. May make a littl repair a 1000$ job. Since you do not know the history of the truck AND it is acting up i would not give it a second thought i'd change it in a heartbeat. Clear it up for you?
Reply With Quote
  #17  
Old 06-29-2011
Red01Ranger's Avatar
Member
 
Join Date: May 2006
Location: Portland, OR
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by shadow9055 View Post
well its been almost a week now and almost 1000 miles later and the light has stayed off.

My 01 3.0 4x4 showed similar symptoms Friday night. Driving highway speeds, O/D Off light started flashing. Shut it down, restarted, and it drove another 2 miles before it started flashing again. Once it was flashing, the 1-2 shift became really rough. (no cell phone reception where it broke, of course). Towed into the shop, where the tranny had just been rebuilt a month ago. They did pull a code, did a few minor adjustments, then put a bunch of miles on it with no recurrance. I'm hoping it's fixed once & for all. Just got it back tonight, but I'm encouraged by your experience.
Reply With Quote
  #18  
Old 07-01-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Location: whitehall, pa
Posts: 31
haha, well im glad to help. and thanks to everyone that has helped me. so far so good. but who knows.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Air Bag Light Flashing Codes?? FlounderFX4 General Technical & Electrical 56 08-26-2016 10:24 AM
ABS and Brake Light on, O/D Light Flashing hoopsrx Drivetrain Tech 2 04-23-2015 04:08 PM
!!Flashing check engine light!!!!!????? fletch12518 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 80 01-06-2013 07:15 PM
4x4 High and Low light flashing at the same time? IronRanger92 General Technical & Electrical 10 05-05-2008 08:36 AM
o/d off light flashing TXranger4x4 Drivetrain Tech 9 11-22-2006 08:32 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:35 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.