tranny not shifting properly - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-24-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: scarborough, ontario
Posts: 22
tranny not shifting properly

Hey guys, i have a 2002 ranger xlt. Fx4 manual. I noticed recently that when i put the clutch in, it won't let me shift into gear right away. I have give it a few seconds and wiggle the shifter to get it in gear.

What could be causing this?
Reply With Quote
  #2  
Old 02-24-2014
Alex98's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Baltimore, Maryland
Posts: 844
Is that 1st gear at a stop light?
Reply With Quote
  #3  
Old 02-24-2014
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: BC
Posts: 94
It could be low clutch fluid and/or air in the clutch line, low fluid in the transmission, or something more serious. I'd start there. Mine was doing the same thing last week--having a hard time going into 1st gear at a stoplight--and it was because of low fluid in the transmission. It led me to discover a leaking seal that needs attending to.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-26-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: scarborough, ontario
Posts: 22
im gonna check the clutch and tranny fluid. and yeah it's usually from a stop light. it'll take me about 3-4 tries to get into gear.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-26-2014
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: BC
Posts: 94
Until I could get it home and the problem diagnosed, it helped to first put it into second gear and then it would drop easier into first. Now with the right amount of fluid in there it shifts smoothly. I forgot how smooth it could be. I hope your problem's something so straightforward.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-26-2014
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Location: scarborough, ontario
Posts: 22
yeah im gonna change the tranny fluid and hopefully does the trick. So far, its not that bad. If i put the clutch in and then wait 2-3 seconds, it goes into first gear or whatever gear no problems. Hopefully tranny fluid does the trick
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Brakes not working properly Dynodad Suspension Tech 1 10-20-2010 05:26 PM
Replaced Gauge Cluster, new tach not working properly Vince near Seattle Interior Semi-Tech 1 10-31-2009 09:53 PM
power windows not working properly.... Chattanoogan General Technical & Electrical 3 10-31-2009 09:50 PM
iTrader function not working properly, or am I just a noob? Fx4wannabe01 Ranger-Forums Office 12 06-05-2009 01:58 PM
AC not working properly Vulcan Power General Technical & Electrical 4 07-09-2008 01:30 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:45 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.