AC not working properly - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-09-2008
Vulcan Power's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location: Waterloo, Iowa
Posts: 40
AC not working properly

My trucks AC does not work at all unless it's on max (left ****), and on full blast (left ****). When it is on these settings, it blows ice cold air just fine. But my question is what would cause this to happen, and how I could fix it. It's not a big deal, but it is annoying on days where it normally would be set on 2 or 3.... not full blast.

BTW- heat works flawlessly.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-09-2008
seminaryranger's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Ganado, TX
Posts: 356
Does the compressor cycle normally in other settings?

If the compressor kicks on and off normally, I suspect it may be the blower motor resistor. When the blower motor is in any other position than "Hi," the resistor slows the motor down by converting the energy into heat. When the resistor fails, the motor will only work in the "Hi" position.

That should get you started anyway.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-09-2008
Vulcan Power's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location: Waterloo, Iowa
Posts: 40
i don't exactly know what you mean by cycling normally in other settings?

I will say that every once in a while, it will work on the 3rd setting. But only on max ac(right ****).
Reply With Quote
  #4  
Old 07-09-2008
seminaryranger's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Ganado, TX
Posts: 356
I meant to ask if you can hear the compressor clicking on and off in other settings. If it's clicking on and off, then it could narrow the problem down to a blower motor, resistor , or dash A/C switch.

But, now that I see that the heat works normally, maybe it's something else.
Does the fan blow normally if you have vent, defrost, floor selected?

I'm not an expert in A/C stuff, but maybe this info will help someone else figure it out. Sorry for the confusion.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-09-2008
Vulcan Power's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2006
Location: Waterloo, Iowa
Posts: 40
yes, the fan does blow normally in all settings.... It doesn't really bother me the way it is, but my thoughts were if i ever tried to sell the truck. It would be noted as a problem, even if it was simple.

But thanks for replying
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A/C & Heat not working properly JBell 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 8 05-16-2011 11:46 PM
Brakes not working properly Dynodad Suspension Tech 1 10-20-2010 05:26 PM
Replaced Gauge Cluster, new tach not working properly Vince near Seattle Interior Semi-Tech 1 10-31-2009 09:53 PM
power windows not working properly.... Chattanoogan General Technical & Electrical 3 10-31-2009 09:50 PM
iTrader function not working properly, or am I just a noob? Fx4wannabe01 Ranger-Forums Office 12 06-05-2009 01:58 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:59 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.