3.0 timing chain.. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-09-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Location: niles, michigan
Posts: 3
Icon4 3.0 timing chain..

Hello,

I recently replaced the timing chain, water pump, and gaskets because of an antifreeze leak. After putting it all back together, an oil leak started.. So i tore it all back down, permatex'd the heck out of it, and now am trying to put it back together. I have all the bolts in the timing chain cover and water pump, the driver side oil pan bolt, but I can't get the passenger side oil pan bolt in! I can see about half of the thread hole, but can't wedge it in there.. The first time I did this I had the same problem, but it seems to be a little harder to get it in this time. I'm thinking about just leaving it out and hoping the gasket sealer does magic and it doesn't leak.. I have tried loosening the entire cover and starting that bolt first but no luck. I'm out of ideas and thought I would come here and ask for help. Do you think I would be crazy to leave that bolt out? Would it be a guaranteed leak? Anybody have this same problem and have an idea to help me? Thank you in advance. Also, rain is coming in a day and I really need to get this back together asap!

Matt
Reply With Quote
  #2  
Old 06-09-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Location: niles, michigan
Posts: 3
so i just talked to a mechanic friend, and he gave me the idea of wallowing the oil pan a little bit to make it bigger and fit the bolt in, then use a washer and gasket sealer and hope for the best. i'm really not sure if i have enough room to get in there though. i am so close to just putting it back together without the bolt and hoping for the best though.. please reply and help me asap.. i am soo frustrated with this
Reply With Quote
  #3  
Old 06-11-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2012
Location: niles, michigan
Posts: 3
ok well nvm on that, i finally got the bolt in! but thanks for all the quick replies and good advice... anyways; now i have it put back together and running. BUT now it has a slight miss (shakes a little at idle) AND a little knock in the engine?!!? i don't understand. i change the timing chain and gasket, water pump, temperature sensor, cooling system connector, oil, plugs and wires, put it back together and it ran perfect, just the small leak coming from the u shape on the oil pan where the timing chain cover seals to it. so i tore it all back apart, sealed the spot where oil was leaking from, and now it doesn't leak but these other problems arose.. really mad this happened and wondering if anyone has any advice. any help or ideas would be MUCH APPRECIATED! THANK YOU!
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Timing Belt or Timing Chain? Phatmatt2009 General Ford Ranger Discussion 5 02-15-2017 12:14 PM
Blown Timing Chain Cover Gasket: Should I do the chain and related hardware? jtkonieczny 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 10 01-02-2015 10:36 AM
timing chain or timing belt? da lone ranger 2.3L & 2.5L I4 Tech 2 07-26-2008 01:10 AM
timing belt or timing chain da lone ranger 2.3L & 2.5L I4 Tech 2 07-18-2008 11:03 PM
to chain or not to chain Biz General Ford Ranger Discussion 9 01-04-2008 02:29 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:08 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.