How do i wire up my new tach? - Page 2 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #26  
Old 04-09-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
There's no brake components on the passenger side in the engine bay.... it's all on the driver side. Maybe I should have said 'open hood, look at firewall, look towards the left'.



When I found that pic of my truck, I realized it was like just 'left'/passenger side of the centerline of the firewall. lol.
Reply With Quote
  #27  
Old 04-09-2009
DillonT's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Connecticut
Posts: 352
there is something that LOOKS lik a brake booster but is not one on the pass. side
Reply With Quote
  #28  
Old 04-09-2009
Jp7's Avatar
Jp7 Jp7 is offline
Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Sep 2007
Location: My LED lab or on the dyno
Posts: 2,970
Quote:
Originally Posted by DillonT View Post
there is something that LOOKS lik a brake booster but is not one on the pass. side
Right hand side brake boosters are only on JDM rangers....

Reply With Quote
  #29  
Old 04-09-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Quote:
Originally Posted by DillonT View Post
there is something that LOOKS lik a brake booster but is not one on the pass. side
If you are talking about the blower box then it looks nothing like a brake booster. Yeah its round but that's it.
Reply With Quote
  #30  
Old 04-09-2009
Jp7's Avatar
Jp7 Jp7 is offline
Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Sep 2007
Location: My LED lab or on the dyno
Posts: 2,970
Quote:
Originally Posted by fddriver02 View Post
If you are talking about the blower box then it looks nothing like a brake booster. Yeah its round but that's it.
Christian - you should know better, if its round, and in a vehicle.. it MUST be a brake booster!

(j/p guys)
Reply With Quote
  #31  
Old 04-09-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
I've got 4 brake boosters on each corner of my truck.

JKJK. /end hack.
Reply With Quote
  #32  
Old 04-10-2009
3.0Backfire's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: So-Cal
Posts: 357
Okay so i found a brown wire w/ a yellow stripe on my PCM and i tapped into that after i got everything else hooked up and it didnt work. Am i looking for a yellow wire with a brown stripe?
Reply With Quote
  #33  
Old 04-11-2009
Shaklakan's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: La Habra CA
Posts: 1,100
Tan/yellow not brown lol.
Reply With Quote
  #34  
Old 04-11-2009
3.0Backfire's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: So-Cal
Posts: 357
well w/e tan/brown same thing. either way, i tapped into it and it didnt work.
Reply With Quote
  #35  
Old 04-11-2009
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
Quote:
Originally Posted by 3.0Backfire View Post
well w/e tan/brown same thing. either way, i tapped into it and it didnt work.
Did you also supply 12V power and ground to the tach per the instructions? The tan/yellow is just the tach signal wire; it will not power the tach on its own.
Reply With Quote
  #36  
Old 04-11-2009
Fx4wannabe01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (23)
 
Join Date: May 2005
Location: Boring, Oregon
Posts: 21,721
Quote:
Originally Posted by rwenzing View Post
Did you also supply 12V power and ground to the tach per the instructions? The tan/yellow is just the tach signal wire; it will not power the tach on its own.
Ditto.
Reply With Quote
  #37  
Old 04-12-2009
Shaklakan's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: La Habra CA
Posts: 1,100
Quote:
Originally Posted by Fx4wannabe01 View Post
Ditto.
ditto x2
Reply With Quote
  #38  
Old 04-12-2009
3.0Backfire's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: So-Cal
Posts: 357
Yes i hooked everything else up and i tested it with a volt meter and it had power, the back light worked and everything else was hooked up. Still the didnt move when i started the truck or reved it.
Reply With Quote
  #39  
Old 04-12-2009
Shaklakan's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: La Habra CA
Posts: 1,100
Quote:
Originally Posted by 3.0Backfire View Post
Yes i hooked everything else up and i tested it with a volt meter and it had power, the back light worked and everything else was hooked up. Still the didnt move when i started the truck or reved it.
sounds like you got the wrong wire and its time to come over to my pad and hook it up.
Reply With Quote
  #40  
Old 04-14-2009
3.0Backfire's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: So-Cal
Posts: 357
Okay, i bought a tester and i tested that my power and ground are both good. but that brown/yellow wire is not reading any power, even when the truck is on i got no power at all. Heres a pic of the wire that i tapped into on my PCM (Between my fingers in the pic). So i know for a fact now that its not that wire for the tach reading. (Yeah i know the wire im using to splice into it is black, i ran out of blue wire and thats all i had left lol, but it still gets current.)

Name:  000_0145.jpg
Views: 23
Size:  36.9 KB
Reply With Quote
  #41  
Old 04-14-2009
TrePaul86's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Gresham, OR
Posts: 1,369
Looking at those wires, I wanna say it's the green wire... Lemme check my books.
Reply With Quote
  #42  
Old 04-14-2009
3.0Backfire's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: So-Cal
Posts: 357
well Fx4wannabe told me it was the tan/yellow wire and its not reading any power. I checked on my freinds truck ( a 97' 2.3L ) and he tapped into the tan/yellow wire and his is working, but he tapped into it right behind the fuse box in the engine bay, not directly from the PCM like i did but that shouldnt make a difference.

Last edited by 3.0Backfire; 04-15-2009 at 12:15 AM.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
gauge swap from no tach to with tach. i need some help ranger64 General Technical & Electrical 1 07-03-2014 01:28 AM
Tach or No Tach LastStarfighter New Ideas 9 02-11-2012 06:07 PM
how to wire an after market tach brichmond General Technical & Electrical 14 01-07-2007 02:28 PM
No Tach in 99 ranger...Will a 2001 cluster w/ a tach plug in and work? 01xltranger4x4 General Technical & Electrical 16 02-04-2006 12:53 AM
How to wire up a tach? EdGe_wannabe General Technical & Electrical 7 11-21-2005 11:54 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:18 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.