Low speed jerking. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-20-2008
jdpartsman99's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2005
Location: osage,ia
Posts: 228
Low speed jerking.

Well, after a new rear axle and drive shaft and about two years latter I have a new problem. At low sppeds between 20 and 50 MPH my truck will jerk from time to time. Doesn't really make much noise, but you sure can feel it. This is at crusing speeds, not accelerating or slowing down. Does it in 2 and 4 wheel drive. This summer I inspected the rear axle and installed new fluid, looked OK. I hope it's just a shift valve sticking, I plan on having the tranny flushed and filled soon anyway.

Anyone else ever have this problem? I hope it's an easy fix, I plan on trading trucks soon and don't really need any big bills right now.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-21-2008
jdpartsman99's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2005
Location: osage,ia
Posts: 228
Bump......does not seem to do it if driven with overdrive off.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-21-2008
TheBearJeweler's Avatar
Member
iTrader: (18)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Arkansas
Posts: 3,179
Hmmmm have you had your transmission serviced recently? If not try that. Also is the motor cutting out when this happens?
Reply With Quote
  #4  
Old 12-21-2008
rdoebel's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Clyde, Ohio
Posts: 142
The thread title made me chuckle.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-21-2008
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
I have the same problem and I replace my PDFE sensor, change the filter and fluid in the tranny and still doing it
Reply With Quote
  #6  
Old 12-21-2008
TrucksGetDirty's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Florida
Posts: 947
I had the same problem at 60+ never could figure out what the problem is.

So Im not much help lol
Reply With Quote
  #7  
Old 12-21-2008
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
what ddi you do? I have the 5R55E tranny an di gues there noted for them and in teh explorers
Reply With Quote
  #8  
Old 12-21-2008
dirtybird819's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2008
Location: newark, oh
Posts: 448
ive noticed this problem from time to time, it feels to me like its in between gears shifting but i cant realy tell, kinda like it cant decide wether or not to shift up or down, and i have no ideal whats going on. ive been wondering the samething if its the same jerking your feeling. doesnt do it all the time just at certain speed at no particular RPMs
Reply With Quote
  #9  
Old 12-21-2008
trucks423's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 687
Quote:
Originally Posted by rdoebel View Post
The thread title made me chuckle.
x2
Reply With Quote
  #10  
Old 12-21-2008
jaycheetwood's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
My input to this thread is its your FRONT drive shaft. I am having same issue at 55 mph + with my front shaft and not applying gas. It vibrates. and is slowly getting worse. I would look into that. Being we have similiar trucks could be same problem. Since i two have replaced my rear end and my rear drive.
Reply With Quote
  #11  
Old 12-22-2008
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
yea true never thought of that its wierd though
Reply With Quote
  #12  
Old 12-22-2008
jaycheetwood's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
Yeah it may just need a new ujoint in the front they tend wear after tons of miles.
Reply With Quote
  #13  
Old 12-23-2008
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
30 something thousand?? But i dont have a viberation
Reply With Quote
  #14  
Old 12-23-2008
jaycheetwood's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
Yours is a stick or auto? And what exactly is yours doing as mine was mainly to OP.
Reply With Quote
  #15  
Old 12-23-2008
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
auto 5R55E, it thumps at liek 40mph and up
Reply With Quote
  #16  
Old 12-23-2008
jaycheetwood's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
Oh its an auto. I have no idea how any of the goes. I have heard of people having issues with the chips but didnt you say you already replaced it?
Reply With Quote
  #17  
Old 12-23-2008
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
chips?
Reply With Quote
  #18  
Old 12-23-2008
jaycheetwood's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
They is like a sensor in there. ugh i wish i knew more on it im sure you can search it. Someone mentioned have an issue with it. And ford replaced the sensor in the tranny and it fixed the problem. something to do with shifting and shift points being its an auto.
Reply With Quote
  #19  
Old 12-23-2008
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
the PDFE? idk but you have me sold lol, if you could find it PM me it
Reply With Quote
  #20  
Old 12-23-2008
jaycheetwood's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
I will take a look in the search and see waht i can find i know your not the first one who has had weird shifts and some are computer related esp on newer models. I know someone will chime in.
Reply With Quote
  #21  
Old 12-23-2008
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
alright but kep me posted, I dont feel like giving a local tranny shop $300 to look at it and not know what they are doing
Reply With Quote
  #22  
Old 12-23-2008
Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 688
I had the same problem. I replaced the first (shift) and third (can't remember what it was called) solenoids, flushed/replaced fluid with Mobil 1 ATF, replaced filter, added 2 ounces "shudder guard" (for torque converter shudder), and the problem seems to be solved.
Reply With Quote
  #23  
Old 12-25-2008
jdpartsman99's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2005
Location: osage,ia
Posts: 228
Glad to hear I'm not the only one with this problem. My tranny is getting flushed and filled and looked over closely. Hope it goes away!
Reply With Quote
  #24  
Old 12-25-2008
Shaklakan's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: La Habra CA
Posts: 1,100
Man low speed jerking must take awhile....
Reply With Quote
  #25  
Old 12-25-2008
jaycheetwood's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Ogden, Utah
Posts: 2,218
im having a problem high speed jerking personally.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Truck Jerking disaster123456 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 9 10-24-2012 03:55 AM
LOW LOW LOW RPMS JRacer 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 23 05-07-2009 12:25 AM
Sluggish jerking feeling. Running bad........again fletch12518 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 08-15-2008 05:06 PM
Jerking when coming to a stop/taking off. Achped Drivetrain Tech 13 08-16-2005 09:14 PM
anyone else experience violent jerking after airbox mod? UnkeysMunkle General Ford Ranger Discussion 6 02-13-2005 07:54 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:15 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.