Need help with 1999 Ford Ranger plenum - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-02-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Inman, SC
Posts: 3
Need help with 1999 Ford Ranger plenum

I have a Ranger with a 3.0L that keeps getting the P0401 code. The EGR valve, TPS and DPFE has been replaced among other things. Still gives P0401 code. Transmission acts up when light is on. Either shifts too fast into over-drive before 30 MPH or jumps in and out of over-drive going down the inter-state at around 60 MPH. As long as light is not on, trans does just fine. Already dropped $700.00 into all the work I have had done but still not fixed. PLEASE! Someone help me!

I would just trade the truck but it has sentimental value. My dad had the truck when he passed away a year ago, so I would like to get it fixed.

Thanks!!!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-02-2010
edgeguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Alamogordo, New Mexico
Posts: 69
well, my truck is having the exact same problem. the shop told me it has something to do with the solenoid and it might continue to act up or it might quit. but, they also found metal shavings in the transmission fluid, so my ranger might be going by by.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-02-2010
Jazz921's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Evansville, IN
Posts: 997
Did you replace the hoses when you replaced the DPFE sensore? I have had this issue a few times with some trucks I have worked on and the rubber hoses can be easily damaged when taking them off of the DPFE sensor if they are the original ones and they could be clogged with carbon build up to. I would check them first.

Last edited by Jazz921; 03-02-2010 at 04:38 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-02-2010
edgeguy's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Alamogordo, New Mexico
Posts: 69
well, the shop told me the problem code was the torque converter clutch system and it was stuck off. also, they found metal shavings in the transmission, so it looks like the ranger might be going to someone else who can afford to fix it!
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1999 ford ranger help! rg743711 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 06-13-2013 07:49 PM
Composite Intake Manifold Swap - Vacuum line questions and Rings vs. Plenum blakplague 2.9L & 3.0L V6 Tech 6 09-18-2012 01:54 PM
1999 Ford 1999 Ranger Sport - $1,000 SeanL Ranger Based Vehicles 0 01-07-2012 05:29 PM
1999 Ford Ranger, need help with tire and rims danny21_15 1" & 3" Body Lifts 1 04-14-2011 07:20 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:02 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.