question about heater controls - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-06-2008
ajsmith4's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: MI
Posts: 4
question about heater controls

I have a 98 ranger and my control switch for the heater functions to move it from the defroster to the dash, floor, etc is not working. I got a new switch and put it in but that doesn't seem to be the problem. I was just wondering if anyone else had seen anything like this or might know how I could fix it. Any help would be greatly appriciated.
Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 01-06-2008
Rev's Avatar
Rev Rev is offline
Level I Supporter
 
Join Date: May 2005
Location: San Diego, CA
Posts: 1,179
check if you getting vacuum to the switch. If not check the vacuum line running from the vacuum reservoir up to the firewall in the engine compartment on the passengers side.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-06-2008
ajsmith4's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: MI
Posts: 4
is that the hose that runs in the firewall right by the blower resistor?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-06-2008
ajsmith4's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: MI
Posts: 4
sorry, i forgot to mention the defroster works. It's everything else that doesn't.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-06-2008
Rev's Avatar
Rev Rev is offline
Level I Supporter
 
Join Date: May 2005
Location: San Diego, CA
Posts: 1,179
Yes, there's two small plastic lines going into the AC box by the blower resistor. One should be black, coming from the vacuum reservoir. The other is grey and goes to the hot water valve. Check those and make sure their not damaged as well as the the one between the vacuum reservoir and intake. Theres also a vacuum gang plug on the AC box behind the glove box.

Last edited by Rev; 01-06-2008 at 08:18 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-06-2008
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Rev's on target. The default position with no vacuum is defrost. It does sound like that's your problem.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-07-2008
ajsmith4's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: MI
Posts: 4
thanks for the help rev
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
90 Ranger 2.9L block heater in heater hose?? doug Rooney 2.9L & 3.0L V6 Tech 0 12-07-2013 08:52 AM
explorer digital heater controls? andrew_deaton Interior Semi-Tech 4 11-25-2012 03:14 PM
Coolant leaking from the heater control on the heater hose T The_Dealer 2.3L & 2.5L I4 Tech 2 11-01-2007 03:44 PM
Moving A/C Controls HighRollerII New Ideas 24 08-08-2005 04:12 AM
AirBag Controls Cold_Carcass Suspension Tech 9 03-19-2005 06:57 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 05:33 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.