theft system problems, urgently need help - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-31-2010
STUPIDHEAD11's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Location: Melbourne, Florida
Posts: 219
theft system problems, urgently need help

2000 3.0 sport edition.
- Please read all. thank you in advance.
- Problem is my truck wont start plain and simple. the theft system IS engaged and wont let the engine turn over; of this i am positive. there is a slight clicking in the cab...like a relay that keeps turning over. I have done nothing to the electrical sysytem at all and as of recently this "problem" has been happening more and more often. i already pulled the theft fuse and i have tried to reset the battery and have even tried waiting the theft system out. any other options? wire cutting? anything? my truck has been OOC all day and im worried. i dont want to go to ford and have to pay out my bunghole to get it reflashed. thank you guys
Reply With Quote
  #2  
Old 12-31-2010
Bird76Mojo's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Central, IL.
Posts: 1,264
I'm not too smart with this kind of thing but have you checked all of your grounds under the hood?


GB :)
Reply With Quote
  #3  
Old 12-31-2010
STUPIDHEAD11's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Location: Melbourne, Florida
Posts: 219
yes, as many as i know of haha, but i will go through tm and throughly check them all. thank you for replying. sucks dude, truck still is just sitting there...so sad
Reply With Quote
  #4  
Old 12-31-2010
Bird76Mojo's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Central, IL.
Posts: 1,264
You should get some more replies soon. Everyone is out for new years celebrations tonight. Hopefully someone with a more intimate knowledge of the PATS system will chime in tomorrow.



GB :)
Reply With Quote
  #5  
Old 01-01-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Park /neutral safety switch not actuating properly ?
Try taking it out and back in to park a few times. Also try starting in neutral.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-01-2011
STUPIDHEAD11's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Location: Melbourne, Florida
Posts: 219
Quote:
Originally Posted by OTRtech View Post
Park /neutral safety switch not actuating properly ?
Try taking it out and back in to park a few times. Also try starting in neutral.
Would this safety switch cause theft system to enagage? thanks i will go try this. however I do believe PATS is not letting my vehicle reciieve any charge from the battery. guy at ford said 62$ for new pats chip and key and 80$ for a flash of ECU...
Reply With Quote
  #7  
Old 01-01-2011
Bird76Mojo's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Central, IL.
Posts: 1,264
Bumping this thread for the OP. It's got me curious..

Any other thoughts anyone??



GB :)
Reply With Quote
  #8  
Old 01-01-2011
annguyen1981's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Apr 2009
Location: Chicopee, MA
Posts: 1,888
The PATS system won't cause a clicking noise. THat's something else IMO.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-01-2011
GreyOwl's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Dodge City, KS
Posts: 19
On my 01 the theft system will let the engine start but will die within about 2 seconds. The clicking sound acts like a weak battery. Charge the battery good and retry or just jump it with another battery.
Charles
Reply With Quote
  #10  
Old 01-01-2011
Taylor's Avatar
Ive been dubbed....an old volk
iTrader: (18)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Nashville, NC
Posts: 7,110
I had issues with a week battery not too long ago. My doors would lock as soon as I tried to open them.

The two issues might not be related, but it might help. Try and get your battery checked out.
Reply With Quote
  #11  
Old 01-01-2011
STUPIDHEAD11's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Location: Melbourne, Florida
Posts: 219
ok so update:
let truck sit with no battery at all all night. woke up. took battery out of shelf and charged it completely. after charge had truck towed to adance and diagnostic tested. all is ok except for faulty MAF readings. no biggy for this problem. battery tested "ok" at autoz, advance, and wally world; except there was a reading of - 1.2 amps so there is a small drain. so I went ahead and checked all major grounds on the vehicle. cleaned almost all i could find. ended up buying a new ground from negative terminal to engine block (kept stock as well, just wired them both up). and she started up. idk if this was due to the time i just let it sit with no electricity running through it or new grounds but it worked.

also: the clicking actually is a sort of "breaker" like in your house. as you sit in your vehicle and try to use your radio it will come on then get shut off as the power gets cut off then come right back on. this is what led me to the idea that there was a short via a ground and the PATS system was detecting it. thank you all. im thinking of making a sticky on how to defuse this PATS system because after a lot of research it seems to be as easy as pulling a few fuses in certain orders and sniping a few wires. ill get on it, thank you
Reply With Quote
  #12  
Old 01-01-2011
StxDangerRanger's Avatar
RF Veteran
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2010
Location: Flat Rock, Mi
Posts: 6,313
it sounds like you reset the alarm, and it de activated. i have this problem in my dads mustang. i would have suggested set your alarm off, then shut it off as you normally would.
Reply With Quote
  #13  
Old 01-01-2011
STUPIDHEAD11's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Location: Melbourne, Florida
Posts: 219
but the alarm never goes off, i dont understand it at all but some how it all worked
Reply With Quote
  #14  
Old 01-02-2011
Bird76Mojo's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Central, IL.
Posts: 1,264
If I had to guess, I'd say it was a ground issue like I had mentioned. Keep us updated if anything happens in the future.

Also, I don't think the PATS system is that simple to deactivate. Talk to a qualified Ford mechanic.


GB :)
Reply With Quote
  #15  
Old 01-02-2011
Jp7's Avatar
Jp7 Jp7 is offline
Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Sep 2007
Location: My LED lab or on the dyno
Posts: 2,970
i know for a fact that if you try and turn the ignition with a properly cut key that is not programmed with PATS the "theft" light just blinks fast , you get no clicks at all... how do I know? The previous owner had a normal key cut for the truck, and it will do just this. For this reason the key I am speaking of only unlocks/locks my doors. I lock myself out on purpose with the truck warming up on winter mornings and use this key to get back in the truck.
Reply With Quote
  #16  
Old 01-02-2011
STUPIDHEAD11's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2010
Location: Melbourne, Florida
Posts: 219
i have the same spare key with no chip in it. and my actual PATS key. but when i called ford he said there is one of two options: let it sit or possibly fry the ECU and have it towed to get re-flashed. then I asked about the clicking, he said there should be clicking but it should be so quiet I shouldnt hear it. idk, well its fixed for now, ill throw up another thread if it comes up again
- thank you guys
Reply With Quote
  #17  
Old 01-02-2011
StxDangerRanger's Avatar
RF Veteran
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2010
Location: Flat Rock, Mi
Posts: 6,313
that guy sounds like an idiot. Your PATS key should disable it when it gets near the sensor. so, could be an electrical problem going to the sensor.
Reply With Quote
  #18  
Old 01-02-2011
Bird76Mojo's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2009
Location: Central, IL.
Posts: 1,264
Buy yourself another PATS key off of Ebay for cheap if you only have one. Then have Ford program it for you. It might come in handy in the future. You need two PATS keys.



GB :)
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuel cut-off anti theft system 951Ranger General Technical & Electrical 0 01-09-2011 12:21 PM
fuel cut-off anti theft system 951Ranger Member Introductions 0 01-09-2011 02:52 AM
2002 PATS system anti theft Dynodad General Technical & Electrical 7 12-14-2010 02:59 PM
Got my anti-theft system... b3kbruiser Snapshots 15 05-31-2009 11:26 PM
My truck has THE BEST anti theft system ever created! and it was FREE! FMD General Ford Ranger Discussion 49 08-18-2007 03:32 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:04 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.