2000 ranger won't say running - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-16-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2012
Location: East palestine ohio
Posts: 1
2000 ranger won't say running

My fatherinlaw has a 2000. Ran great then sputtered and now will run for 10-20 seconds and floods out, exhuaust sticks bad and stalls. Codes came up O2 senaors and FF issue. Cleared all codes and still does it. The code FF remains. The FF sensor is costly. What should we do to make certain its that and help not throwing a lot of parts at it... Cheap bypass to figure out exact issue?

My bad... Here's what we started with... Cleared codes and tried to start... Runs rough for a few seconds, seems to run real rich and stalls. Only code that came up after that is the P0176. May not be able to run long enough to log in the others yet.

Fault log report generated by Torque for Android

=================================================


Vehicle VIN: Not present

Vehicle Manufacturer: Unknown

Vehicle Calibration ID: Not present


Current Fault Log

------------------

P0176: Fuel Composition Sensor Circuit

P0320: Ignition/Distributor Engine Speed Input Circuit

P0141: O2 Sensor Heater Circuit (Bank 1 Sensor 2)

P1132: [BMW] O2 Sensor Heater Control Circuit (Bank 1 Sensor 1)

[Chrysler] HO2S Circuit Low Variance Bank 2 Sensor 1

[Ford] Lack of Upstream Heated Oxygen Sensor Switch - Sensor Indicates Rich - Bank No. 1

[Mazda] HO2S Bank 1 Sensor 1 Signal Above 0.45v (A/F Ratio Too Rich)

[Dodge] HO2S Circuit Low Variance Bank 2 Sensor 1

[Jeep] HO2S Circuit Low Variance Bank 2 Sensor 1

[Seat/Audi/Volkswagen] O2 Sensor Heating Circ.,Bank1+2-Sensor1 Short to B+


P1152: [BMW] O2 Sensor Heater Circuit Low Voltage (Bank 2 Sensor 1)

[Ford] Lack of Upstream Heated Oxygen Sensor Switch - Sensor Indicates Rich - Bank No. 2

[Mazda] HO2S Bank 2 Sensor 1 Signal Above 0.45v (A/F Ratio Too Rich)

[Seat/Audi/Volkswagen] Bank1, Long Term Fuel Trim, Range 2 Leanness Lower Limit Exceeded


P0172: System too Rich (Bank 1)

P0175: System too Rich (Bank 2)


Pending Fault Log

------------------

P1130: [Chrysler] HO2S Circuit Low Variance Bank 1 Sensor 1

[Ford] Lack of Upstream Heated Oxygen Sensor Switch - Adaptive Fuel Limit - Bank No. 1

[Toyota] Air/Fuel Sensor Circuit Range/Performance. (Bank 1 Sensor 1)

[Nissan] Swirl Control Valve Control Solenoid Valve

[Lexus] Air/Fuel Ratio Sensor Circuit Range/Performance Malfunction (Bank 1 Sensor 1)

[Mazda] HO2S Bank 1 Sensor 1 Not Switching (Fuel Control Limit Reached)

[Dodge] HO2S Circuit Low Variance Bank 1 Sensor 1

[Jeep] HO2S Circuit Low Variance Bank 1 Sensor 1

[Seat/Audi/Volkswagen] Long Term Fuel Trim mult.,Bank2 System too Lean



Historic Fault Log

------------------

ECU reports no historic faults

Other discovered fault codes

(possibly pending, current or manufacturer specific)

----------------------------------------------------

ECU reports no other fault codes logged


End of report.



From my Android phone on T-Mobile. The first nationwide 4G network.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-20-2012
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Orange City, FL
Posts: 1,601
P0176 is the fuel composition sensor

This looks like the solution:
http://www.--------------------/elec...ode-p0176.html


copy and paste this and remove the spaces.

http://www.ford ranger forum.com/electrical-tech/25491-code-p0176.html

Last edited by 98liftedranger; 08-20-2012 at 02:57 PM.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Very weird! Won't start, won't shut off, flashing exterior lights fletcher969 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 01-14-2013 06:26 PM
My 00 ranger won't start after it as been running a while lka1983 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 0 11-11-2010 06:23 PM
2000 ranger won't start REVOMAN23 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 4 10-18-2010 02:19 AM
Won't go forward and won't go backwards.. TrishaSB General Technical & Electrical 7 04-14-2006 03:25 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 05:32 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.