AC always engaged / No heat - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-13-2015
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2015
Location: BC
Posts: 1
AC always engaged / No heat

Hello I'm new to the forum. I have been searching for hours and can't find anyone with the exact same problem as me, but I found many similar issues.

I have a 2007 Ford Ranger. I can't get any heat through the vents, in any of the selector switch positions, or any position on the hot/cold selector.

Also, unless the vent selector switch is in the off position, the AC engages, and blows very cold air. it seems that no matter what I choose, it always blows as if it's set at the coldest AC setting, even when I have the heat setting cranked.

I have checked my heater core hoses at the firewall, and they both feel like the same temperature (hot). The "heater control valve" plunger moves in and out when I turn the heat on and off, so it seems fine. I have also checked several of the fuses (in both fuse boxes, under the hood box and interior passenger side box) and they seem fine. I also topped off the coolant for good measure.

From the info in the similar threads I found, I am suspecting it could be a problem with the blend door or blend door actuator. Could anyone suggest a method of diagnosing this type of problem? I would like to get an indication of the source of the problem before I start swapping out parts.

I'm sure I'll think of more details soon, I've been testing a bunch of different things.

If anyone has any suggestions for diagnosing or troubleshooting this type of problem, I would appreciate it.
Thanks
Chris
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heat blower stopped, then started, now stopped heat works nanookc General Technical & Electrical 4 02-17-2015 02:18 PM
E-Brake stuck engaged. Replacing spring in the drum, help! Savage Drivetrain Tech 3 10-27-2009 05:13 PM
Heat always through the defroster Becker General Ford Ranger Discussion 8 02-10-2009 07:21 PM
Is it Ok to leave the hubs engaged? crappie depot Drivetrain Tech 11 01-17-2009 09:55 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:59 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.