Brake issue - Speed Sensor?? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-08-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Cincy, OH
Posts: 6
Brake issue - Speed Sensor??

I've had an issue with my rear drum brakes on a 2005 Edge 4X4. One side was working and the other side was not. This is based off of one drum being hot and the other cold. Brakes have been basically totally rebuilt. New cylinders, hardware, shoes, drums turned…basically everything that can be replaced inside the drum. I still have this same issue. I am also still getting a vibration at certain speeds. Perticularly around 40 - 45 and 60-65 mph. I am starting to think this vibration is possibly a pulsation. Perhaps an ABS pulsation? I am thinking this because the truck seems to drag somewhat. My question is this - Could the rear speed sensor be a culprit? Could this sensor be bad although the ABS light isnt on or is not throwing any codes? Any other suggestions or comments?
Reply With Quote
  #2  
Old 12-08-2010
sprocket226's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: N.E. Ohio
Posts: 25
I'm having problems with my rear brakes again too. Had mine toally re-done this past summer, sure enough the temp. was cold enough last night to cause them to lock up when I put like .00005 lbs. of pressure on the pedal.
I did find out here the sensor is like $20 and takes 5 min. to change, you could start there. But my ABS light is coming on every once in a while.
I'm thinking getting through this winter, then rear disks this spring.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speed sensor issue 99ranger4x4 General Technical & Electrical 14 08-06-2017 03:41 PM
Speed sensor plug for a 5-speed manual BlackRanger04 Drivetrain Tech 4 01-04-2011 01:07 AM
2000 ranger 2.5 speed sensor/speedo issue johnnieh93 General Technical & Electrical 8 05-24-2010 09:00 PM
Speed sensor issue... 05prerunner Drivetrain Tech 1 12-17-2009 08:33 AM
temp sensor and speed sensor for ohc BananaEdge Exterior Semi-Tech 4 09-01-2004 11:42 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:42 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.