dash electronics dead...poppin fuses - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-15-2005
Alon's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Long Beach, CA
Posts: 2,555
dash electronics dead...poppin fuses

well i installed the ohc today and everything was working great, drove around and it was perfect. wne out later tonight and the dash was dead, no tach, speedo, odometer, no lights...... all dead.

the ohc lights up and works fine, radio works fine, ac lights dont work, fog light switch is dark too.

fuse 33 keeps popping and i dont knwo what to do. we didnt go anywhere near the wiring for the dash so i dont know what the problem is

please help!
Reply With Quote
  #2  
Old 05-15-2005
D.
Unregistered User
 
Posts: n/a
Well.. from our ongoings of this evening, I think a survey is needed...

Anyone ever jump 12vdc off their radio without any issues? Fuses blowing? Instraument gauges running a muck?

D.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-15-2005
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Yes. I've used it for a couple of things. No problems.

Which fuse 33 are we talking about? In the engine compartment or in the cab? You shouldn't have one in the cab unless you have daytime running lights.

Fuse 33 in the engine compartment goes to just two places: the light switch and the CSM (keyless entry module). You probably lose keyless entry when this happens also, yes?

On the light switch, it feeds the panel dimmer. That wire you DID tap into at the radio, and perhaps when you routed it up to the console you have a splice that comes apart and shorts, or a wire that is rubbed through the insulation or pinched. I'd check that first.

Also, it makes no sense what you posted: are your dash electronics DEAD, or do they just not light up. Fuse 33 shouldn't be causeing the whole dash to go dead, only the lighting of it.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-15-2005
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
Quote:
Originally Posted by n3elz
Yes. I've used it for a couple of things. No problems.

Which fuse 33 are we talking about? In the engine compartment or in the cab? You shouldn't have one in the cab unless you have daytime running lights.

Fuse 33 in the engine compartment goes to just two places: the light switch and the CSM (keyless entry module). You probably lose keyless entry when this happens also, yes?

On the light switch, it feeds the panel dimmer. That wire you DID tap into at the radio, and perhaps when you routed it up to the console you have a splice that comes apart and shorts, or a wire that is rubbed through the insulation or pinched. I'd check that first.

Also, it makes no sense what you posted: are your dash electronics DEAD, or do they just not light up. Fuse 33 shouldn't be causeing the whole dash to go dead, only the lighting of it.
The 2004s have the new electronic cluster powered from 33 in the so-called Smart Junction Box in the PS kick panel. It is constant B+ for the cluster but not the nighttime illumination. The LB/RD IP illumination current passes through fuse 31 and then fuse 1, both also in the SJB.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-15-2005
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Good to know. He has a 2001 though.

Did you get 2003/2004 service manuals on CD somewhere, Bob? I haven't found them. Or do you have paper? I seem to remember you saying somewhere you had the books.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-15-2005
gatorblue92's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Delaware
Posts: 8,238
i had a similar problem when i installed my cd changer... i had a bad splice that shorted out and blew my fuses.... as for borrowing power from the radio i have the radio (duh) ohc and cd changer all going on the same circuit with no problems
Reply With Quote
  #7  
Old 05-15-2005
LILBLUE04FX4L2's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Exit 105 New Jersey
Posts: 2,409
is it your truck or Bailey's that is having the problems Alon?
Bailey posted in GE and the thread appears to be cut & paste job so it's a real puzzle
Reply With Quote
  #8  
Old 05-15-2005
Alon's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Long Beach, CA
Posts: 2,555
mine.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-15-2005
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Then my original post applies. Most likely you have a short in the wire you tapped into the blue/red wire on the radio.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-15-2005
Alon's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (13)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Long Beach, CA
Posts: 2,555
there was a short in the blue/red wire to the radio. i driled a hole to keep the wires more organized and better routed but forgot to tape the wires so they wont get cut on the edges of the hole.
Reply With Quote
  #11  
Old 05-15-2005
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Very good! Well, it's a detail you can't ignore in a vehicle since wires get shaken around so much. Lesson learned type of thing. I've had plenty of those.
Reply With Quote
  #12  
Old 05-15-2005
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
Quote:
Originally Posted by n3elz
Good to know. He has a 2001 though.
Ha ha! I got confused. Bailey posted Alon's symptoms on G-E under her screen name with her signature (2004). I thought these problems were on her truck.

Quote:
Originally Posted by n3elz
Did you get 2003/2004 service manuals on CD somewhere, Bob? I haven't found them. Or do you have paper? I seem to remember you saying somewhere you had the books.
Yes, I have all of my Wiring Manuals on paper. The only thing I have on CD is a 2002 shop manual.

Last edited by V8 Level II; 05-16-2005 at 07:34 AM.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Whole dash went dead! computerflake General Technical & Electrical 9 09-07-2013 11:59 AM
Clunkin and Poppin 04RangerDave Suspension Tech 14 11-18-2011 12:50 PM
Help! electronics are going crazy CrazyAznEdge Audio & Video Tech 7 08-29-2008 09:22 PM
Electronics Challenge! b3kbruiser General Technical & Electrical 3 11-30-2006 03:01 PM
Sweet electronics console INT3RC3PTOR Interior Semi-Tech 20 04-09-2006 07:26 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:44 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.