EGR/ emmisions confusion HELP - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-03-2010
strakill's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: santa maria, Ca
Posts: 430
EGR/ emmisions confusion HELP

I've got the annoying p0401 code. I just replaced the DPFE and the light came back on so I swaped with another brand new DPFE, code came back.
Right to my question. How can I tell if my EGR valve is stuck closed? That would set off the the insufficient flow right?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-08-2010
Turbo Roadster's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Lancaster, CA
Posts: 277
I have had the same problem about every 30-50,000 miles. Found this video that explains the symptoms and fixes very well. YouTube - ‪Wells Ford EGR DPFE Training with Sgt. Tech P0400, P0401, P0402,‬‎
Hope it helps!
Reply With Quote
  #3  
Old 08-10-2010
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Houston, Tx
Posts: 6
Pull a vacuum on the EGR valve with the engine at idle. When the vacuum is applied the engine should start to run rough. If it doesn't, the valve is stuck closed. You can also verify the solenoid operation by jumping 12 volts into it. If the engine sputters (runs rough) you have verified both the solenoid and valve are good.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-11-2010
ccosgrove71's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: richmond,va
Posts: 185
check your hoses that go to the dpfe, i have seen one that had a hole in it.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-12-2010
strakill's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: santa maria, Ca
Posts: 430
I forgot to post what was wrong, I started another thread about it also, but after throwing all new parts, egr, vacum syl, and two new dpfe's at it and removing the whole tube and soaking in simple green I still had the same problem. The fix you ask? A third new dpfe. The first two brand new sensors were faulty. After much inspection I realized the top of the sensors didn't appear to be sealed so I ran off my hunch and was right.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Want to Buy: PIC: Metal egr tube from the egr to the manifold 97 ranger 6cyl 5spd - NJ skillzo1 Engine & Drivetrain 5 01-17-2012 02:27 PM
Swapping no EGR engine for EGR engine jmshanafelt 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 0 06-22-2011 09:20 PM
EGR vs No EGR any real difference? Nestromo 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 9 09-22-2010 11:51 AM
Confusion about lift I bought jbjustin33415 Suspension Tech 9 01-10-2006 12:24 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:47 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.