electrical issue!!!! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-23-2010
lifted_Mazda01's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2008
Location: Davie, FLA
Posts: 685
Icon8 electrical issue!!!!

my friend has an 01 ford ranger edge, the wires behind the dimmer switch burned up, which his lights on the speedo dont work, the dome light only works with the door open and he cannot dim any of the lights, tailights dont work besides the 3rd brake light. his check engine light seatbelt indicator and speed cont works... all was recovered but the blue wire with the red stripe. i took him today to the junk yard got him a new plug, reconnected the other wires and ran the blue with red strip wire straight to the battery as a test, nothing happend except when i rolled the dimmer up his front running lights turned on, and rolled it back down and they shut off...im stumped
Reply With Quote
  #2  
Old 04-24-2010
Scrambler82's Avatar
Old Guy Userů ltr
iTrader: (12)
 
Join Date: Jul 2009
Location: SoCal
Posts: 6,777
IMHO…

I am no Automotive Electrician but from what you have written it sounds like a new lighting wiring is in the works.
When you use the Dash Dimmer Sw and the Front Running Lights come on it sounds like some wires has melted together.
My thought is to start by taking the Dash apart trace all of the wires from the Dimmer Switch to where ever they go.
Re-run any wires that are either melted, brittle or show any signs of being burnt.
Also check out all of the wiring behind the Dash that has anything to do with the Lights in general, just to be on the safe side.

What happened to make the wiring on the Dimmer Switch burn up ?

Another thought, the Door Switches for the interior lights short out often and I am not sure what the repercussions are from this, mine just didn’t work until replaced but check them too.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-25-2010
lifted_Mazda01's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2008
Location: Davie, FLA
Posts: 685
alrighty thanks....dash is a pain in the butt to take off
Reply With Quote
  #4  
Old 04-25-2010
Scrambler82's Avatar
Old Guy Userů ltr
iTrader: (12)
 
Join Date: Jul 2009
Location: SoCal
Posts: 6,777
I know… I was hoping someone would jump in with a real answer for you.

BUMP...
Reply With Quote
  #5  
Old 04-26-2010
lifted_Mazda01's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2008
Location: Davie, FLA
Posts: 685
bump
Reply With Quote
  #6  
Old 04-26-2010
Scrambler82's Avatar
Old Guy Userů ltr
iTrader: (12)
 
Join Date: Jul 2009
Location: SoCal
Posts: 6,777
Did your friend actually see smoke ?
Reply With Quote
  #7  
Old 04-28-2010
lifted_Mazda01's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2008
Location: Davie, FLA
Posts: 685
i dunno
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Weird electrical issue uhittheuglytree General Technical & Electrical 2 02-19-2010 03:07 PM
new guy with a couple electrical problems and maybe a mechanical issue and a couple bonzo 1 General Technical & Electrical 5 12-27-2009 06:09 PM
electrical issue White_Lightning General Technical & Electrical 1 08-14-2009 10:58 AM
electrical issue...help! moonpie_pc General Technical & Electrical 6 04-03-2009 06:09 PM
Electrical issue nathan.payton General Technical & Electrical 2 11-07-2008 02:56 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:55 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.