Found this hose disconnected today - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-14-2008
04blackedge's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (13)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 23,426
Found this hose disconnected today

So I was looking at my truck today and noticed this hose was disconnected from the body lift. Heres a couple pics, it would be great if someone knew what it was. The truck runs fine no codes or anything.

Name:  0812081509.jpg
Views: 4
Size:  55.9 KB

And here is where it comes up into the engine bay

0813081814.jpg?t=1218692749
Reply With Quote
  #2  
Old 08-14-2008
Roach2004's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2005
Location: Houston, TX
Posts: 8,320
Look on the side of the intake manifold I think there is a hose that is suppose to connect the two. I will check tomorrow though.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-14-2008
04blackedge's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (13)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 23,426
Thats nowhere near the intake manifold, its over near the ABS braking thing near the battery.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-14-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
EVAP vent/purge hose. i assume your engine light is on.

mine did the same thing, i bent the pipe a little and used a hose clamp to secure it.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-14-2008
Silver's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: edenton,nc
Posts: 2,708
must be a 04 thing i have nothing like that on my 03
Reply With Quote
  #6  
Old 08-14-2008
HighRollerII's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Charleston, SC
Posts: 10,066
i had it too you should be able to hear it leaking -- i just got a bigger hose well longer and made it work cool blue too lol
Reply With Quote
  #7  
Old 08-14-2008
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
its an 04+ thing, my truck doesnt have it but I have seen some 04s with it.

and Mark is right, its Evap for the fuel canister thing.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-14-2008
redranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Firey depths
Posts: 15
I have one on my 2000 OHV, did they just not use them 01-03 on the SOHC?
Reply With Quote
  #9  
Old 08-14-2008
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
if they have them its mounted different, ill take a look again tonight.

now that i think about it, i think its part of the vaccum line for the fuel pump?
Reply With Quote
  #10  
Old 08-14-2008
04blackedge's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (13)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 23,426
No engine light is on or anything, I'll get a longer hose to fix anyway.
Reply With Quote
  #11  
Old 08-14-2008
john93rangerstx's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: WARWICK RI
Posts: 895
It In Side The Intake Manifold Mine Used To Pop Off All The Time Til I Got A New Ruber Fiting
Reply With Quote
  #12  
Old 08-14-2008
Roach2004's Avatar
RF Veteran
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2005
Location: Houston, TX
Posts: 8,320
Quote:
Originally Posted by 04blackedge View Post
Thats nowhere near the intake manifold, its over near the ABS braking thing near the battery.
Oh never mind that hose above the top green line is the one going to the intake.
Reply With Quote
  #13  
Old 08-14-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
again, all i did was bent the metal pipe and used a hose clamp to secure the hose.

easy fix. and it did light light my cel.
Reply With Quote
  #14  
Old 08-14-2008
04blackedge's Avatar
RF Veteran
Thread Starter
iTrader: (13)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Durham, NC
Posts: 23,426
I was thinking today and I had a CEL pop up about a week ago that was for the EVAP or gas cap and I thought it was my gas cap, I bet it was this. I fixed it tonight so all should be well again.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
disconnected exhaust flange STUPIDHEAD11 New Ideas 0 11-28-2010 03:29 PM
Top hose warm, bottom hose cold. Thermostat? wesleyn 2.3L & 2.5L I4 Tech 6 01-05-2009 08:13 AM
found out some bad/crazy news today about lifts rinconmanof90 Suspension Tech 67 04-07-2008 02:56 AM
Found a few things that ruined my day today... vansnxtweek General Ford Ranger Discussion 5 02-25-2008 09:39 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:51 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.