Horrible idle, jumpy, dies...need help - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-21-2011
Mistersponge's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Location: Rochester NY
Posts: 38
Horrible idle, jumpy, dies...need help

Hey guys, I have an 02 Ranger 135k miles on the 4.0. I'll get straight to the point, I have a horrible idle. It is fine until it warms up....then it starts going "vroom vroom vroom vroom" then if you dont feather the throttle it just dies. I also have two codes, one for each bank running lean.

I've replaced the IAC valve, MAF sensor, 02 sensors, spark plugs and tried some seafoam in the manifold. I'm thinking next I'll look at fuel injectors, but I'm running out of ideas. Any input is appreciated! Thank you!

Last edited by Mistersponge; 12-21-2011 at 02:03 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-21-2011
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
If it runs fine at cruise or higher rpm's you are looking for a vacuum leak.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-21-2011
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: il
Posts: 1
Quote:
Originally Posted by Blhde View Post
If it runs fine at cruise or higher rpm's you are looking for a vacuum leak.
That's exactly what I was thinking.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-22-2011
rangerrunner11's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: .
Posts: 1,018
Running lean would indicate that there is unaccounted air in the system causing ratio to skew. I X3 the vacuum lean. Ckeck all tubes going to plenum, intake tube past MAF, and plugs to make sure all are tight.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-22-2011
Mistersponge's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2010
Location: Rochester NY
Posts: 38
PROBLEM SOLVED! Took a while to find it, but right under the upper radiator hose where it goes into the manifold...there is a little pvc elbow, it had a huge leak in it! Now to find a replacement! Thanks guys!
Reply With Quote
  #6  
Old 12-22-2011
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
I hear that is common on the SOHC's, I don't have one though.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'02 Ranger jumpy oil gauge Howler 2.9L & 3.0L V6 Tech 47 10-18-2015 11:43 AM
jumpy jumpy Member Introductions 2 08-13-2015 04:01 AM
'05 4.0 shifts hard and jumpy in first couple gears Lammchop1993 Drivetrain Tech 0 05-06-2014 04:30 PM
Low\rough Idle and dies when AC is turned on. Ray_Welder 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 06-14-2008 09:01 PM
engine dies/won't idle ame0616b SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 9 10-03-2006 05:29 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:07 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.