need help! 4wd prob, hubs not locking. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-22-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
need help! 4wd prob, hubs not locking.

ok guys here is the scoop. i need help with some vaccum hoses. i have a 98 4x4. i know i have some vaccum leaks. underneath the passenger headlight, about the inner fender, there is a part called vaccum selenoid. it has 3 wires going to it and 3 things for vaccum hoses. mine has one and it goes to a hose on the frame. where do the other 2 go? i assume at least one goes to a hub because my 4wd does not lock in. but where does the other one go? I looked at my dads 99 4x4 but was confused cuz mine has a vaccum resevoir on the inner fender whereas his did not. so if some1 could help me i would appreciate it.

edit: the front d/s is spinning so that means all is well in the transfer case correct.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-23-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
anyone?
Reply With Quote
  #3  
Old 09-23-2010
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
yea the shaft spinning means your tcase is fine...im pretty sure there is a vac line going to each front hub and your front diff is open so if you have one hub that doesnt lock in there wont be any power to the front wheel because the power goes where there is little resistance...i would go ahead and replace all of those lines along with the soloniod...that solioid is what locks/unlocks your hubs
Reply With Quote
  #4  
Old 09-23-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
figured it out. basically i was missing a vaccum hose. the pvh solenoid has 2 hoses, one goes to the vaccum resevoir, halfway to the resevoir it breaks into a tee and that line goes to the hvac valve. and the other hose goes tees off and goes to the hub. i was missing the one to the resevoir so i added a tee and now they lock in.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-24-2010
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
at least it was something simple
Reply With Quote
  #6  
Old 09-24-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
yeah, i was worried it was gonna be expsensive, luckily i had some extra vaccum hoses laying around.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4WD Not Working - Thinking hubs but need ideas Rooks Drivetrain Tech 2 12-27-2012 09:32 AM
permanently locking vaccum hubs same as leaving manual locking hubs locked? soulrobber Drivetrain Tech 2 04-27-2011 11:15 AM
Front End Squeaks ONLY when locking hubs are in place, weather 4X4 is on or not HubertT Member Introductions 4 12-21-2010 04:07 AM
need a set of Manual locking 4x4 hubs where to get? MonsterGuy General Ford Ranger Discussion 5 12-14-2007 06:22 AM
hubs dubsy a hubs a dubs, oh yea HUBS! blackbetty Drivetrain Tech 30 01-08-2007 08:30 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:29 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.