New project truck, a few issues and questions for the guru's - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-21-2007
wvcat's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2007
Location: New Cumberland
Posts: 2,044
New project truck, a few issues and questions for the guru's

Well I picked up a 1999 Ranger 2wd ext cab truck 3.0 automatic loaded with options with 89,000 miles the other day for a bargain price. As always with bargains you have some issues to deal with. First off I drove it home about 50 miles and parked it for a few days until this evening when I started working on it.

1 The biggest issue from the drive home was the tranny acted a little weird. From a cold start it engaged normally and seemed to shift normal. The odd thing was kinda like hitting neutral once on the freeway at 60 mph going from a coasting situation(down hill) to an uphill incline. At first I thought it may be a slipping situation but now I think it was a confused between gears situation OD>drive. The fluid was dark but didn't smell burnt and was overfull. I dropped the pan this evening and no clutch flakes or metalic shavings so tommorrow I'll pick up a filter and gasket and see what happens. Anybody know how many quarts a filter change takes?

2 The next issue is the check engine light is on. The trouble codes indicate the Evaporative control purge valve and the Fuel compensation sensor. Haven't trouble shooted these yet because I can't start it with out a tranny pan. Any advice?

3 Passengers side power window would go down but not back up with the master switch and the ps switch but wouldn't go back up. I have determined the ps window switch is bad. Anybody have a good spare laying around?

4 Power door locks don't work. They make a clicking sound but neither moves. I was wondering if they can be lubricated or repaired? They are in a plastic type housing and I haven't removed them yet.

5 The drivers side power mirror has been terrorised...lol The motors work but the plastic backing plate the glass mounts to has the little plastic studs broken and and I'm not sure wheater I can get parts or if I need a new complete mirror.

6 Fan switch only works on high. Any ideas?

On the bright side the truck is southern and has no rust(but a few dings), nice clean interior, and low miles.
TIA John
Reply With Quote
  #2  
Old 06-21-2007
wvcat's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2007
Location: New Cumberland
Posts: 2,044
Oh yeah one I forgot

7 The speedo jumps all around. I stopped and picked a speed sensor at autozone and was going to install but found the trans isn't even drilled for one. After reading my manual I discovered that 98 and newer rangers use the wheel speed sensor for the abs to get the speed. The abs light isn't on so would I be correct to assume the speedometer is bad?
Thanks John
Reply With Quote
  #3  
Old 06-21-2007
got-dirty's Avatar
Member
 
Join Date: May 2005
Location: Sliding in the skreets
Posts: 3,829
try the sensor in the rear end for speedo.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-21-2007
gumby's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2005
Location: indy
Posts: 1,581
blower resistor for the fan speed issue
Reply With Quote
  #5  
Old 06-22-2007
wydopnthrtl's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2005
Location: SE, Mi
Posts: 2,342
6) Gumby has it. It's located just downstream of the blower.

Rich
Reply With Quote
  #6  
Old 06-22-2007
D.
Unregistered User
 
Posts: n/a
"2 The next issue is the check engine light is on. The trouble codes indicate the Evaporative control purge valve and the Fuel compensation sensor. Haven't trouble shooted these yet because I can't start it with out a tranny pan. Any advice?"

Do a visual or walk your hands over the fuel system. Disconnect and reconnect all the connectors. Methinks one might be loose or oxidised causing resistence. If you were able to drive 50 miles without any pinging/knocks or starvation issues of air/fuel, I wouldn't believe any components of sorts to be bad.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-22-2007
wvcat's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2007
Location: New Cumberland
Posts: 2,044
Thanks so far, I'll be under it tonight installing a trans filter. Probably test drive it to the salvage yard tommorrow to look for parts.
John
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Few weird issues with the truck Tys 4x4 FTW General Ford Ranger Discussion 14 02-04-2011 07:07 PM
few questions/issues SS killer 8-Cylinder Tech 2 04-13-2010 06:59 PM
Skyjacker and lifted susp. guru's, I need your help please! TaggyTagz Suspension Tech 14 12-22-2009 06:57 PM
Help finding a new head unit... Audio guru's get in here! rngprerunner Audio & Video Tech 10 03-02-2006 04:49 PM
GURU'S: Can i use a stock tach and add a shift light? TippnOver General Technical & Electrical 9 12-25-2005 08:01 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:37 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.