No start when raining. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-01-2009
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Livonia, MI
Posts: 489
No start when raining.

Well im sick of my truck not starting when its raining out. The problem is when the truck has been sitting in the rain for a couple of hours it doesn't like to start. I have fuel pressure at the rail, I have spark, I have crank. BUT the fuel injectors are not firing. Now I have it narrowed down to either a GEM module, ECM, Ignition control module, a cam synchronizer or cam position sensor. I have already replaced the Mass air flow so thats not it. Now which one would cause the injectors not to fire and nothing else. Once the truck is started it runs like a champ but it depends how wet or humid it is. if its a little damp out the truck will crank n crank n crank and finaly start after a little but if its pouring out for like two hours no way in hell will it start till its dry. If anyone can throw me some input or ideas it would be appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-01-2009
RangOH's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Madison, Ohio
Posts: 854
Spark Plug wires lacking dielectric grease and shorting? just a really wild guess.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-01-2009
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Livonia, MI
Posts: 489
nope, brand new wires and plugs 5k ago and Im getting spark at the plugs.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-02-2009
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Livonia, MI
Posts: 489
Bump, need some input.....
Reply With Quote
  #5  
Old 05-02-2009
FireRanger's Avatar  
Join Date: May 2004
Location: CT
Posts: 0
I'd bet it is water leaking in on a component of the computer. There is no other reason rain would do that.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-02-2009
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Sumter, SC
Posts: 633
well i mean honestly, i don't like getting out in the rain either. can you blame it?

I've seen a few fords that leak around the passenger side fender well and causing the fuses to go haywire.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-02-2009
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Livonia, MI
Posts: 489
I pulled the ECM and its dry, its even coverd in dust, plugs are clean and all. I haven't looked at GEM module or the Ignition control module yet though. Im just confused as to why the injectors are the only thing being affected. I know its got fuel pressure at the rail cause I have a Fuel pressure gauge on it.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-02-2009
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Livonia, MI
Posts: 489
Well changed the Crank position sensor today. Talked to a Ford tech and he said the cranks sensor triggers the injectors so I guess I have to wait till next time it rains to see if it works or not.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-02-2009
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Sumter, SC
Posts: 633
The EEC microcomputer circuit processes the input signals and produces output control signals to the fuel injectors to regulate fuel discharged to the injectors. It also adjusts ignition spark timing to provide the best balance between driveability and economy, and controls the IAC valve to maintain the proper idle speed.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-02-2009
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Sumter, SC
Posts: 633
that's from chiltons. let me see if i can find anything more.
Reply With Quote
  #11  
Old 05-02-2009
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Elizabeth City, NC
Posts: 767
Crank sensor fires the spark plugs, cam sensor times the injectors.

Mist the coilpack with some water while it's running, in the dark. Look for arcing, erratic idle when the spray hits "somewhere". Look there.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Won't start, dome light dies when trying to start. Jerkstore General Technical & Electrical 4 10-02-2011 10:53 AM
Ranger hard start issue HELP COLD START 1994splash 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 06-08-2011 05:27 PM
raining on my work dcantato General Ford Ranger Discussion 5 09-16-2006 08:26 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:37 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.