quick alt question - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-02-2010
venom97's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: peking
Posts: 379
quick alt question

my truck had a hard time starting after it got warm for a while. i knew it needed a ground wire and finally replaced it last weekend. starts great now except when i shut it off i can watch the voltage drop with my volt meter. after about 4 hrs its dead as a door nail. the alt is charging the batt at 14.53 volts at idle. i pulled the alt wire off and it stopped pulling power. does this sound like the reg. is bad? dont want to spend the 60 bucks if not. its a 91 with the 94 style harness and alt. just started doing this after i replaced my bad ground too. thanks guys for the help.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-02-2010
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
Pulling the battery from the alternator will fry the regulator. The battery is a balancing load for the charging circuit.

Pull the alt and get it tested.

Sounds like you have a current draw from something. Get your amp meter out and check the draw with the truck off. Start pulling fuses till you find whats doing it.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-02-2010
venom97's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2008
Location: peking
Posts: 379
i pulled the alt wire off with the truck not running and the batt quit dropping. sorry,guess i should have said that. it sits at 12.86 and dropped to 12.58 in just a few seconds. i pulled the alt wire off and the voltage popped back up to 12.8.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quick Trans question, need help quick dmathews 2.9L & 3.0L V6 Tech 0 11-15-2009 02:30 PM
quick question real quick dantheman General Ford Ranger Discussion 3 05-16-2009 01:52 AM
Bad Alt, now new alt and Batt light? hotrod88 General Technical & Electrical 3 09-12-2008 06:32 AM
New Alt. install question KARPE General Technical & Electrical 14 09-17-2007 11:45 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:13 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.