Radio only plays in park?? Help - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-03-2006
Bailey's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 1,143
Radio only plays in park?? Help

On my way to school this morning my radio was working fine. I was enjoying Mark & Brian like always, when it suddenly turned off. Everything was still lit up and working...just no sound. I tried playing a cd thinking maybe the radio station lost power or something, but that didnt work either. It says it was playing but I couldnt hear it. Turned the radio on then off and still nothing.
I went to the gas station on my way to school and after turning it back on, it would play a few tid bits here and there, but nothing else.
When I parked I noticed it worked perfectly fine when I put the truck in park, the second I put it in drive the radio sound went off again.
Im guessing there is a loose connection someplace but I dont have the tool to remove the radio to try and look back there to find out. (Ill have to wait for Alon to come home since he has one)

But while I wait, any other ideas on what could be happening? It sucks driving around w/no radio...not to mention I ordered a new CD online that should be here soon...would suck not to be able to listen to it while driving.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-03-2006
Level III Supporter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2004
Location: usa
Posts: 24,936
bailey the radio tool is like $4 at like autozone
Reply With Quote
  #3  
Old 01-03-2006
Bailey's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 1,143
cool...but I dont want to go to autozone, I will end up buying/spending more then is neccessary
Reply With Quote
  #4  
Old 01-03-2006
mkoenig's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Indiana
Posts: 207
You still in warranty? I'd let the dealer tinker with it.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-03-2006
Bailey's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 1,143
ya it is under warranty but its such a pain in the butt to take it to the dealership. I want to try and figure out what is wrong b4 I resort to that.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-03-2006
Level III Supporter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2004
Location: usa
Posts: 24,936
the dealer i worked at if there was something wrong with the radio we just swaped it and they where on there way no problem its worth a try
Reply With Quote
  #7  
Old 01-03-2006
Bailey's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 1,143
^^ they did that w/my old truck when the cd changer was eating cds.

If I can get it in tomorrow I might take it. Its just a pain taking it down there, waiting in line, finding a ride home, finding another vehicle to drive in the meantime, picking it up blah blah blah

But no one has any ideas on what/where the problem could be?
Reply With Quote
  #8  
Old 01-03-2006
mkoenig's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Indiana
Posts: 207
Quote:
Originally Posted by Bailey
But no one has any ideas on what/where the problem could be?
I wish I could help you diagnose it, but that's one of the strangest problems I've heard of! Good luck...
Reply With Quote
  #9  
Old 01-03-2006
rngprerunner's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Long Beach CA
Posts: 3,453
Quote:
Originally Posted by mkoenig
I wish I could help you diagnose it, but that's one of the strangest problems I've heard of! Good luck...
Ditto.

I'v got several ideas of what it could be, but none make sense with what its actually doing...

Lepricons maybe?
Reply With Quote
  #10  
Old 01-03-2006
Bailey's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 1,143
stupid lepricons...I guess the Lepricon repelant isnt working.

On my way home it seems to want to work. Itll play for a few yards just fine, then fade in and out a few times then stop completely. Works perfectly fine in park tho.
Reply With Quote
  #11  
Old 01-03-2006
Morph's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 979
I made my own tool with a coat hanger. Just cut it and make one of these: ] , except with longer arms. Took a little tugging, but I finally got it out. One coat hanger will make two tools.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-03-2006
Bailey's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 1,143
^^ interesting...if i can find any old wire hangers lying around ill try that.

jason, what do you think could be causing the problem?
Reply With Quote
  #13  
Old 01-03-2006
Sonic04Edge's Avatar
RF Veteran

iTrader: (6)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Madison. AL
Posts: 5,715
Sounds like some how the wire to the speakers is loose since you said it'll work for a bit and shut off, but everything is still lite up.
Reply With Quote
  #14  
Old 01-03-2006
rngprerunner's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Long Beach CA
Posts: 3,453
My thoughts..

Well...

Grounding.

We know what its not. It's not a short to ground on the power wire that would have blown a fuse. Its not a loose or disconected harness, since it still works perfect in park. Its not connectors at the speakers.

When you start the truck the radio comes on and plays, correct? Then you put it in drive and it goes out... does it go out after you start moving or will it do it sitting still in drive?

EDIT:: Also.. if you sit in Park with the truck running, will the radio stay on indefinatly or will it go off after an amount of time?
Reply With Quote
  #15  
Old 01-03-2006
quest51210
Unregistered User
 
Posts: n/a
ground or could be a bad speaker. if anyone wants it i have a stock cd player here for hell i dunno maybe 20 shipped
Reply With Quote
  #16  
Old 01-03-2006
Bailey's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 1,143
Quote:
Originally Posted by rngprerunner
My thoughts..

Well...

Grounding.

We know what its not. It's not a short to ground on the power wire that would have blown a fuse. Its not a loose or disconected harness, since it still works perfect in park. Its not connectors at the speakers.

When you start the truck the radio comes on and plays, correct? Then you put it in drive and it goes out... does it go out after you start moving or will it do it sitting still in drive?

EDIT:: Also.. if you sit in Park with the truck running, will the radio stay on indefinatly or will it go off after an amount of time?

~the radio does come on and plays when i turn the truck on
~the radio will stay on few a few yards then fade in then out after i start rolling, then when i stop, put it in park and then put it in drive it does not go back on (no moving)
~as far as i can tell the radio will stay on w/no problems while in park
Reply With Quote
  #17  
Old 01-03-2006
rngprerunner's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Long Beach CA
Posts: 3,453
What if you start the truck, put it in drive, and sit.. dont move at all...
Reply With Quote
  #18  
Old 01-03-2006
Bailey's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 1,143
havent tried that...itll probably work then die...ill go try and let you know


EDIT:

Ok I put it in drive but didnt go anywhere and it seemed to work fine.
then I took off after a few min of sitting and it died, came back and then died completely.
pulled into the driveway, stopped, but it in park...worked
put it in reverse, drive, ect...no worky
so apparently its good if i dont go anywere, but not after i do...


Last edited by Bailey; 01-03-2006 at 03:27 PM.
Reply With Quote
  #19  
Old 01-03-2006
LILBLUE04FX4L2's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Exit 105 New Jersey
Posts: 2,409
you can remove the bezel and then take out the radio with out the tool
check the ground to the radio
could also be a bad battery - the radio will stop working while other electric parts keep going as radios are sensitive to voltage drops
if the radio works in the driveway but not when you turn on the headlights - battery or voltage regulator
might just be a loose nut behind the wheel
Reply With Quote
  #20  
Old 01-03-2006
rngprerunner's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Long Beach CA
Posts: 3,453
Quote:
Originally Posted by LILBLUE04FX4L2
you can remove the bezel and then take out the radio with out the tool
check the ground to the radio
^ Do this. Sounds like a loose ground that as soon as you start moving it looses contact.

If not, then I stick with Lepricons and its something internal that you should have waranteed.

Quote:
pulled into the driveway, stopped, but it in park...worked
This is the part that makes me think that it is something internal in the radio and not actually a ground though...

Does your radio have Speed Sensitive Volume? (not sure if its an option on Rangers)
Reply With Quote
  #21  
Old 01-03-2006
Bailey's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 1,143
Quote:
Originally Posted by rngprerunner

Does your radio have Speed Sensitive Volume? (not sure if its an option on Rangers)

no it doesnt. the pathfinder does tho!
Reply With Quote
  #22  
Old 01-03-2006
jtslmn720's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Kent State, Kent Ohio
Posts: 7,367
i dont think its a ground because when i put my head unit it, i forgot to splice a ring terminal onto the ground so there was no way that the ground was touching anything metal and it still worked....

and if you need a radio remover use metal coat hangers...
Reply With Quote
  #23  
Old 01-03-2006
mkoenig's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Indiana
Posts: 207
Hell, I'd send you my radio removal tools, but the shipping would cost the same as buying a pair from the mobile electronics department of your local Best Buy...
Reply With Quote
  #24  
Old 01-03-2006
rngprerunner's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Long Beach CA
Posts: 3,453
You dont need the tool to check connections, you can just pull the bezel..

Honestly, this sounds like an internal problem and you should probably try to get it to the dealer. Maybe call and tell them what its doing and maybe they can just swap it out while you wait?..
Reply With Quote
  #25  
Old 01-03-2006
quest51210
Unregistered User
 
Posts: n/a
Quote:
Originally Posted by 4X2XLT
i dont think its a ground because when i put my head unit it, i forgot to splice a ring terminal onto the ground so there was no way that the ground was touching anything metal and it still worked....

and if you need a radio remover use metal coat hangers...
radios will work without the ground attached because it uses the antenna ground. definitly not a good ground at all but it works
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Reverse lights only work between Park and Reverse Grande1972 General Technical & Electrical 0 03-10-2013 09:36 PM
AVHP4200 DVD plays only audio not video Tys 4x4 FTW Audio & Video Tech 35 09-18-2010 02:05 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:29 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.