spedometer out + ABS light + check engine light - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-25-2008
joey v's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: awesomeville, MD
Posts: 47
spedometer out + ABS light + check engine light

all at the same freaking time today. any idea what could cause all 3 of these at the same time?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-25-2008
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,833
The rear axle ABS sensor on 98~2000 Rangers does double duty for the ABS and for the vehicle speed signal. While it is not 100% sure, it is very common for a failed sensor to give you no speedo, an ABS light and PCM code P0500 with a CEL. A new sensor costs around $20 and is easy to swap.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-25-2008
joey v's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: awesomeville, MD
Posts: 47
Quote:
Originally Posted by rwenzing View Post
The rear axle ABS sensor on 98~2000 Rangers does double duty for the ABS and for the vehicle speed signal. While it is not 100% sure, it is very common for a failed sensor to give you no speedo, an ABS light and PCM code P0500 with a CEL. A new sensor costs around $20 and is easy to swap.
that actually sounds about right. i was turning into a parking spot today and i heard a crunching sound that sounded like it came form the rear axle.

thanks!!!
Reply With Quote
  #4  
Old 04-25-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
loud crunching sound, i think you got more problems then just the sensor
Reply With Quote
  #5  
Old 04-25-2008
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Quote:
Originally Posted by 04 EDGE View Post
loud crunching sound, i think you got more problems then just the sensor
I was going to say, Why would the diff just decide to crunch the sensor?
Reply With Quote
  #6  
Old 04-25-2008
67cobain94's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Vero Beach, Florida
Posts: 708
Well if you have a piece of metal in the differential that came up and hit that there's what killed the sensor but I have seen them once or twice or different trucks where the plastic housing of the sensor actually deteriorated and fell in the case.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-09-2008
joey v's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: awesomeville, MD
Posts: 47
does anyone have a pic of the location of this thing? my spedo started working again for liek 5 seconds the other day so i think it may just be a dirty sensor or bad connection. hopefully i won't have to replace it. any pics? how hard of a job is this to get to?
Reply With Quote
  #8  
Old 05-09-2008
vansnxtweek's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: USA
Posts: 2,666
I think its bad karma from that stupid joke
Reply With Quote
  #9  
Old 06-17-2008
joey v's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: awesomeville, MD
Posts: 47
so i ended up pulling the rear abs sensor... wtf am i supposed to be checking here?

Reply With Quote
  #10  
Old 06-17-2008
67cobain94's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Vero Beach, Florida
Posts: 708
It doesn't look overly bad, so I'd be on internal failure. Just replace it.
Reply With Quote
  #11  
Old 06-17-2008
joey v's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: awesomeville, MD
Posts: 47
well i replaced it and now the ABS light is off.... but the spedometer is still out and the check engine light is still on

guess it's possible the three weren't related... but that seems highly unlikely considering that they all came on at about the same time.
Reply With Quote
  #12  
Old 06-17-2008
joey v's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: awesomeville, MD
Posts: 47
scratch that.... spedometer works, abs light is off

check engine light is still on
Reply With Quote
  #13  
Old 06-17-2008
Blhde's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Northern IL
Posts: 2,804
Pull the battery cable for a few minutes to reset the pcm.

If the CEL comes back get the codes pulled and post them here.
Reply With Quote
  #14  
Old 06-17-2008
joey v's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: awesomeville, MD
Posts: 47
Quote:
Originally Posted by Blhde View Post
Pull the battery cable for a few minutes to reset the pcm.

If the CEL comes back get the codes pulled and post them here.
removed the battery cable and the terminal holder broke (doh)

bought a new one, hooked it up, and the check engine light is GONE!!

thanks to everyone for the help!
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 Ford Ranger Speedometer, Check Engine Light, and ABS problem. Harper. 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 6 02-28-2015 10:41 AM
check engine and abs lights moto_elf_158 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 0 02-26-2015 02:34 PM
impatient spedometer TexasRanger General Ford Ranger Discussion 3 07-23-2008 09:23 PM
Check Engine, ABS, & Airbag lights.....all on. Fx4wannabe01 General Technical & Electrical 6 12-29-2007 04:52 PM
New ABS sensor, now ABS light. 01xltranger4x4 Drivetrain Tech 32 06-26-2007 06:24 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:50 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.