speedo odo issue - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-21-2011
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
speedo odo issue

hey all

speedo isnt working, but all my other instruments are aside from the odo as well. my abs light came on about 3 weeks ago, and its been nice to stop properly for a change lol.

i did some searching and it seems to be the vss is common failure, however i do have an 31spline expo axle in my truck, and i have NO CEL just the abs light.

i also have no wipers as well, i believe the problem came at the same time, since it worked yesterday.


thoughts, ideas, theory's, rumors, and just a plain *** answer are welcome
Reply With Quote
  #2  
Old 09-21-2011
StxDangerRanger's Avatar
RF Veteran
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2010
Location: Flat Rock, Mi
Posts: 6,313
fuses? wiring? i'd chase that down. If your wipers aren't working also sounds like a fuse
Reply With Quote
  #3  
Old 09-21-2011
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
i checked the manual for fues related, but nothing seems to mesh... doubt the wiring is the issue, but anything is possible
Reply With Quote
  #4  
Old 09-21-2011
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
Checked the panel fuses, fuse 26 was blown. Replaced and popped instantly, pulled bat replaced and popped when reconnected. Dome light doesnt work as well.

2k2 4.0 4x4 auto.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-21-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
any recent work that would effect this ?
Reply With Quote
  #6  
Old 09-21-2011
Vonhanson's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Glencoe, Minnesota
Posts: 1,609
quick google search:

ford ranger 2002, 4x4 xlt
Fuse number 26 keeps blowing!!! it's related to the gem module so i have no speedo, wiper's, wiper wash, interior lights, chimes etc. The only wiring i have done is wiring in 2 extra lights to the rear brake lights and they are working fine!! i tried disconecting the lights i had wired but the fuse still blew!! any suggestions on a possible solution??


You're up ***** creek with that one man. There is nothing user serviceable or that you could have messed up on that circuit. Unfortunately my only suggestion is trying a new GEM module.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-21-2011
Vonhanson's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Glencoe, Minnesota
Posts: 1,609
also check the last posts in this thread, i don't really have a clue but its something to check.

http://www.explorerforum.com/forums/...d.php?t=283056
Reply With Quote
  #8  
Old 09-22-2011
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
Pretty sure it is the gem. Did some digging last night and found a really good post on frf for once.

The only wirin thing I have done recently was a new cd player but I managed to do all the wiring outside the truck with the adapter and new pigtail on the cd player. Nothing out of the ordinary.

Here is the post- nO link on phone now.

http://www.********************/elec...-2002-a-2.html
Reply With Quote
  #9  
Old 09-22-2011
StxDangerRanger's Avatar
RF Veteran
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2010
Location: Flat Rock, Mi
Posts: 6,313
Yea, Sounds like a GEM module. i've never seen one go before, so i can't really give an advice on this one.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-22-2011
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
Pretty sure it's narrowed down to a gem and caused either from the dome or the ohc.

Any one know if a gem is a generalized part or is it vin dependant
Reply With Quote
  #11  
Old 09-24-2011
fourliter dan's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lebanon, OR
Posts: 2,229
Problem solved!!!!! Turns out it was not the GEM. I have an ohc and one of the wires got pinched when I reinstalled the headliner after dynamating the roof. It was pinched on the mounting plate on the ohc and just kept popping the fuse. I loosened the screw, not knowing it was it yet, then started looking at other things in my wiring and put a fuse in and worked. Then checked it all and it was fine. When I reinstalled the fuse I heard a click and knew somthing was right lol. So I put everything back together and tightened the screw and went for a drive. And it did the same thing as before. So I came back and pulled the ohc Down and seen one of the dome wires was pinched flat were it connects to the mounting plate. I laughed and said found it! I patched it and slid both dome wires to the side and put it together. Problem solved.

Thanks to all who helped on here and friends on Facebook.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speedo quit, but ODO working. LastStarfighter General Technical & Electrical 6 02-19-2012 09:22 PM
97 Ranger Speedo/ODO screaminDOHC General Technical & Electrical 2 02-14-2012 06:53 PM
99 XLT 5.0L 2WD Speedo/Odo issue rangerdanger86 General Technical & Electrical 1 10-22-2011 10:40 PM
Speedo and Odo issues redhawk15 2.9L & 3.0L V6 Tech 19 08-06-2010 10:38 PM
Swapped clusters, now no speedo / odo... W1CKY General Technical & Electrical 5 09-26-2007 10:32 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:24 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.