Truck started shaking real bad - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-13-2007
JASONGR81's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: SPRINGFIELD, OHIO
Posts: 96
Truck started shaking real bad

Ok last night I was driving home and something happened to my truck that I have never experienced before.

It sounded like my exhaust was clogged or something and the whole truck would shake like crazy. I poped the hood and the motor does not shake and it only does it when I push down on the gas pedal.

Please anyone that will help please let me know I dont know what this is.

I have asked around and some people say it might be a dirty fuel injector to a clogged or dirty fuel filter or cat. converter.

Please help.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-13-2007
Mike9825's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Willard OH
Posts: 489
is your check engine light on?

Try running some seafoam through the tank and down the brake booster hose. Does your truck have a sulfur/rotten egg smell to it? -Mike-
Reply With Quote
  #3  
Old 11-13-2007
JASONGR81's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: SPRINGFIELD, OHIO
Posts: 96
no the check engine light is not on and there was a smell when i got out of it last night but I dont think it was a rotten egg smell.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-13-2007
Z1K's Avatar
Z1K Z1K is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Courtice, ON
Posts: 62
Does it happen when revving in park or only when moving?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-13-2007
JASONGR81's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: SPRINGFIELD, OHIO
Posts: 96
it happens all the time. when I start it and when I start driving it. I have a 5 speed and a 3.0 4x4. When I rev it up it shakes as well.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-13-2007
k.blakeley's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: East Texas
Posts: 2,823
what is the RPMs like? Does it jump around or does it idle at a normal rpm?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-13-2007
JASONGR81's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: SPRINGFIELD, OHIO
Posts: 96
it idles normal.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-13-2007
01xltranger4x4's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2005
Location: MI
Posts: 3,200
Are there any odd sounds coming from the motor while this is happening?
Reply With Quote
  #9  
Old 11-13-2007
WowMike2001's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Stevenson, WA
Posts: 2,583
Lose transmission bolts? might be causing the transmission to sag, and when its kicked into gear, rocks everything around while its spinning?
Reply With Quote
  #10  
Old 11-14-2007
Mike9825's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Willard OH
Posts: 489
if you weren't so far away from Willard, I'd ask you to stop by and I'd help you take a look at it. What's the smell, smell like?


**thinks of the song, oooooooohh than smell!!, can't you smell that smell!!!**
Reply With Quote
  #11  
Old 11-14-2007
Hot Wheels's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Maple Plain, MN
Posts: 211
Mine has done that twice and both were bad injectors. It would shake like crazy but other than that it was fine. No CEL, no smell, no discernable noise until we spark tested each cylinder to find it.
Reply With Quote
  #12  
Old 11-14-2007
JASONGR81's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: SPRINGFIELD, OHIO
Posts: 96
no sound coming from motor and the exhaust has a weird sound coming from it......would lose transmission bolts or bad injectors make the exhaust sound weird....and no smell that i can smell
Reply With Quote
  #13  
Old 11-14-2007
67cobain94's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2005
Location: Vero Beach, Florida
Posts: 708
That still sounds like a plugged cat. I'd remove the upstream oxygen sensor and see if it's any better.
Reply With Quote
  #14  
Old 11-14-2007
RockysFord's Avatar
Member
 
Join Date: May 2005
Location: Columbus Ohio
Posts: 2,782
hmm, dono, im going to springfield nov. 30th though, lol..

Rocky
Reply With Quote
  #15  
Old 11-14-2007
JASONGR81's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: SPRINGFIELD, OHIO
Posts: 96
thanks for the time and advice guys. I am going to take it to the muffler shop tomorrow to see what this is going to set me back. I called today and the OE replacement is about $900 installed for the cats from the manifold back to the rear cat. Dont know if they can just cut the back one if that is it and weld a new one on or not so we will see tomorrow.
Reply With Quote
  #16  
Old 11-14-2007
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
i dought you need converters.
not yet anyway.

sounds like you have a missfire somewhere, bad plug, injector, wire.

go get the codes pulled, just because the CEL is not one dosent mean theres no codes.

and some more info on your truck would be nice, year, make, model, engine size
Reply With Quote
  #17  
Old 11-15-2007
JASONGR81's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: SPRINGFIELD, OHIO
Posts: 96
If you look up a little bit I did specify all that but here it is again.

2000 Ford ranger
3.0 V6 Flex Fuel
5 spd 4x4

And I dont think a bad plug or wire would make the truck shake and the exhuast not sound right.
Reply With Quote
  #18  
Old 11-15-2007
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
think again!

but if you want to spend your money on new converters go for it!
Reply With Quote
  #19  
Old 11-21-2007
JASONGR81's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: SPRINGFIELD, OHIO
Posts: 96
Ok I went and got a diagnostics check done and codes read and it came out good. The computer said everything was fine. Nothing wrong with anything. WTF!

I also took the truck to a local exhaust shop and they said that the cats seem fine to them.

Dont know what to do now except to take it to the dealer and pay out the *** for them to look it all over for everything.

Nothing else I can think of doing.
Reply With Quote
  #20  
Old 11-21-2007
eguy208's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Ga
Posts: 311
Your describing the same symptoms as mine when one of my cylinders stopped firing. If you haven't yet, hook up a timing light and see if all your spark plugs are firing.

I had my iginition module crap out and it stopped activating one of my plugs. The truck would vibrate like crazy in all RPMs and if you opened the hood, it didn't look like the engine was vibrating at all. Also, I could normally cruise at 70 mph, but without that one cylinder, the truck would huff and puff to 70.

Hope you figure it out.

-Levino
Reply With Quote
  #21  
Old 11-21-2007
sem1845's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Prattville, AL
Posts: 265
i'm with eguy208... a few weeks ago one of my spark plugs was fouled and not firing anymore... shook like crazy and didn't throw a code for about 40 miles (i was 70 miles from home and had to get back).. i thougt it was the transmission also but i was wrong. might try checking the plugs, only takes about 10 mins and is cheap if that's all it is
Reply With Quote
  #22  
Old 11-22-2007
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
flex fuel 3.0's in 99-2000 were known to have injector problems.

are you sure there was no codes?

did they do a live data scan on it and check for injector faults? thats about the only way seeing as they wont show any codes
Reply With Quote
  #23  
Old 11-22-2007
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: springfield,ma
Posts: 47
i have a 99 3.0. i seem to have the same problem.. at idle its shakes a lil then at 1500rpm it shakes like crazy but once your passed that its fine . does your exhaust should like boat kinda like not smooth
Reply With Quote
  #24  
Old 11-25-2007
JASONGR81's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: SPRINGFIELD, OHIO
Posts: 96
Yeah my exhaust does not sound smooth at all. I had a flowmaster on it a while ago and I unbolted it right after the cats. So I have no exhaust from the cats back. It started sounding weird when it started shaking not a normal straight pipe sound. I am going this week to put a stock exhaust on it cause I think I am getting rid of it in the summertime.

There was no codes at all and I am going to day to get the live data scan done.

I am going to check all my plugs today and get a temp gun to check the pipe temp before and after the cats to rule that out.

Ill let you know.
Reply With Quote
  #25  
Old 11-25-2007
JASONGR81's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: SPRINGFIELD, OHIO
Posts: 96
So I checked my plugs today at work. Yeah I do somewhat absolutely nothing at work. I pulled the truck in the shop and popped the hood and took the wires off one by one to see if there was a change in the idle.

All 3 on the passenger side were fine the first one on the drivers side was good then I get to the middle wire I beleive it is the #5 cylinder and I pull it off and nothing. No change in idle at all.

So I am going to get a new plug just one since I just changed my plugs a few months ago. Hopefully that it is just the plug and nothing else.

Ill let you know if that is it.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Truck is shaking very bad. Please help! GoGators 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 03-06-2014 10:18 PM
Truck is shaking very bad. Please help! GoGators Suspension Tech 0 03-06-2014 05:00 PM
The_Dealer: Bad Deal Bad Member Bad Sell! LayingFrame89 Ranger Products, Company, & Member Reviews 34 12-01-2007 07:59 AM
Stock Drivesaft with RCD = BAD BAD BAD PICS INSIDE ranger General Ford Ranger Discussion 32 07-31-2007 12:50 PM
ALL offroaders are BAD BAD BAD! FMD General Ford Ranger Discussion 13 04-25-2006 08:21 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 05:04 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.