96 Ranger, Speedometer not workin - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-09-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: Minneapolis, MN
Posts: 2
96 Ranger, Speedometer not workin

Hi guys, I recently bought a 1996 Ranger XLT 4 cylinder 2wd. It has about 144xxx miles on it and the other day I was cruising on the highway and the cruise, speedometer and odometer all quit working. I just replaced the rear abs sensor (mine didn't have the VSS) but that didn't seem to do anything. I was wondering if you guys had any ideas as to what the problem would be. The check engine light's on so I'm going to go and get that scanned soon too. If there's another post about this already, let me know because I couldn't find it. Thanks,
Connor
Reply With Quote
  #2  
Old 08-11-2011
sheltonfilms's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Knoxville, TN
Posts: 631
Bad speed sensor. Sensor is in the side of your transmission.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-11-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: Minneapolis, MN
Posts: 2
Would that require pulling my transmission apart then? I'm just curious so that I know what I'm getting into here. Thanks
Reply With Quote
  #4  
Old 08-11-2011
sheltonfilms's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Knoxville, TN
Posts: 631
Its just bolted (i think) on the side of the transmission. Look at where your shifter cable connects to the transmission. I think its on the drivers side. There is about a 3 x 4 inch electrical switch that the cable goes to (neutral safety switch). To the right of that (closer to the rear of the vehicle) you have your speed sensor. It will be like a quarter size diameter cylinder looking thing with a small bracket being held in by a small bolt. If you have any questions just take a picture of the side of your transmission or what you think the sensor is and I will let you know.

*******edit you will only have the neutral safety switch if you have an automatic
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4wd not workin, shift motor good, 4 switches tried discord1117 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 10-01-2012 06:17 PM
problem with off road lights not workin 92ranger19 General Technical & Electrical 0 05-21-2010 12:15 PM
4wd not workin? mike18 Drivetrain Tech 11 04-14-2007 11:26 PM
Diagonistic Port Not Workin? EdGe_wannabe General Technical & Electrical 13 04-06-2006 11:13 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:58 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.