Need help with 1996 2.3L CEL problem - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-27-2009
USMCWHITENER's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sharpsburg, GA
Posts: 241
Need help with 1996 2.3L CEL problem

So my old 1996 Ranger that i gave to my mom for her daily driver is having problems right now...It has been running the CEL for the longest time now....the system detects a problem and it will eventually fix itself after a good bit of miles...maybe stay off for maybe 10-15 miles and then comes back on for awhile....anyways it failed emissions today so i need to narrow the problem down...any help is greatly appreciated. The CEL code is P0401 - EGR Flow Insuff.....I have replaced the egr valve..both O2 sensors, EGR Pressure Feedback Sensor, PCV Valve...so please respond with any other suggestions..or if you've experienced the same problem..what was your fix. Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 06-04-2009
USMCWHITENER's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sharpsburg, GA
Posts: 241
can anyone help???? Need to get problem fixed so i can get it to pass emissions so I can buy a new tag for it. Thanks
Reply With Quote
  #3  
Old 06-24-2009
flatblack96's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Diego, CA
Posts: 126
Have you reset the computer?
Reply With Quote
  #4  
Old 06-24-2009
Johnbaum13's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 2,343
Have you cleaned the EGR pipe? It can get clogged with carbon build up.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-24-2009
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Elizabeth City, NC
Posts: 767
Inspect the silicone hoses to the DPFE too. They can crack/fail.

Read about EGR here: http://www.tomco-inc.com/Tech_Tips/ttt33.pdf
Reply With Quote
  #6  
Old 08-18-2009
USMCWHITENER's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sharpsburg, GA
Posts: 241
cleaned EGR pipe...replaced DPFE Sensor with Ford Motorcraft part and still having same issues...any other ideas??Thanks
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Another CEL problem rangerbert General Ford Ranger Discussion 3 05-05-2012 01:17 PM
Cel P0303 Need help! 98 Rangerr 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 6 01-12-2012 11:24 AM
Got A CEL ... need help mikerider General Technical & Electrical 1 02-27-2010 01:39 PM
Need help... CEL P0455... What could it be? Ideas? rngprerunner General Ford Ranger Discussion 5 06-30-2008 09:06 AM
New owner, problem CEL already Lighting Guy SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 6 04-17-2006 10:36 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:33 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.