More rough running problems - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.3L & 2.5L I4 Tech General discussion of 2.3L and 2.5L I4 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-15-2008
Redbeard90's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Location: Springfield, MO
Posts: 37
More rough running problems

Just wondering if anyone else has this problem or can tell me how to fix it. Engine runs rough especially when cold, until it reaches a certain rpm. I don't know what rpm because the tach doesn't read right(another problem I'm trying to figure out). I was getting on the highway after work. Got to 3rd gear and pressed the pedal to a point where it was still accelerating and held it there. The truck ran really rough but when it got that certain rpm, it's like something adds a bunch more power and it smooths out almost like it had a dead cylinder and then starts firing on all four again. I've changed the O2 sensor, fuel filter and all 8 plugs. Could it be one of the coil packs? Plug wires? One of the codes I got out of it had to do with loss of dual plug input control. Any help would be greatly appreciated!!

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 10-15-2008
ColdNapalm's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Jacksonville, Florida
Posts: 499
could be a coil pack or plug wires... be sure to check that all your plugs are working when i changed mine some one of them wasn't working right..
Reply With Quote
  #3  
Old 10-26-2008
Redbeard90's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2007
Location: Springfield, MO
Posts: 37
I have recently noticed that when I first start it on a cold morning, it runs perfect. After a few minutes, it's back to running rough. I've been told it could be the ignition control module or crank trigger. I can't find the crank trigger though, could it be somewhere other than behind the pulley or does it even have one?


Thanks
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2003 3.0 Ranger - rough low idle (400 rpm), bogs at 2500K, rough shift, NOW FINE ChargerOnDavins 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 03-23-2015 04:25 PM
M5OD rough shift on rough roads, potholes, speed bumps Mike_92 Drivetrain Tech 0 10-28-2013 10:26 PM
1997 Mazda b2300 starting rough, running rough! bonecrusher SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 3 03-19-2011 05:04 AM
Rough running problems rngrmn9 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 5 10-15-2008 08:40 PM
Question about running 'rough' rideac1 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 6 08-15-2005 07:38 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 06:56 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.