Question about running 'rough' - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-15-2005
rideac1's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2005
Location: New Kensington, PA
Posts: 1,087
Question about running 'rough'

When I'm going about 30mph down a straight road with my foot on the accelerator steadily to keep it going 30mph, my truck jerks minorly forward every couple seconds. It's like I would be revving it up while in gear or something. It's been doing this ever since I can remember, which would be a little under 2 years. I was thinking my fuel filter could be bad/clogged and making the fuel use be inconsistent, but the rpm's don't change. Any ideas?

Last edited by rideac1; 08-15-2005 at 08:17 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-15-2005
rangererv's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Dearborn Michigan
Posts: 4,376
how many miles on the truck?
Reply With Quote
  #3  
Old 08-15-2005
rideac1's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2005
Location: New Kensington, PA
Posts: 1,087
It's an 01, you probably already know, alot of miles, haha, 38,000

The wierd thing is that it only does it around 30mph, on the highway it's not there
Reply With Quote
  #4  
Old 08-15-2005
V8 Level II's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Nov 2004
Location: Michigan
Posts: 7,831
First, make sure that you're not feeling the compressor cycling. This will feel like the power gets a little stronger and weaker every 15~30 seconds. The A/C compressor operation is enabled in AC, Max AC, Floor/Vent, Floor/Defrost and Defrost. Set it HVAC mode selector switch to OFF and see if it goes away.

Another possibility is a surge. This happens much more often than when the A/C compressor cycles. It feels like very light random bumping every second or two. Surging is usually caused by too much EGR flow or a lean or poorly controlled air fuel mixture.

Since you have a 2001, the #1 suspect is a bad DPFE sensor in the EGR system. 2nd would be a lean condition caused by dirty injectors, clogged fuel filter, dirty MAF or whatever.

Ever have a Check Engine Light? Any codes stored?
Reply With Quote
  #5  
Old 08-15-2005
rideac1's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2005
Location: New Kensington, PA
Posts: 1,087
I never got a check engine light.
It sounds pretty much like the surge you mentioned.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-15-2005
rangererv's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Dearborn Michigan
Posts: 4,376
Quote:
Originally Posted by rideac1
alot of miles, haha, 38,000
lol well you beat me. I have 37,000

i would go to an auto store and buy some of that injector cleaner that you put in your gas tank and try that.
Although my opinion about that stuff is if it can make it through all your fuel lines without eatting through, then its probably not strong enough to clean injectors.
But it will clean something out and start with the easy things.
All you have to do there is spend a few bucks to buy it.

If that doesnt work then i would try the fuel filter.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-15-2005
rideac1's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2005
Location: New Kensington, PA
Posts: 1,087
The injector cleaner, i put 2 bottles of some decent expensive stuff from autozone in with only 1/4 tank, you're supposed to use it with 20gallons, so I figured with 1/4 tank it would work better, and I ran the tank down till the gas light came on. Didn't change anything, did it a few times the way you're supposed to.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2003 3.0 Ranger - rough low idle (400 rpm), bogs at 2500K, rough shift, NOW FINE ChargerOnDavins 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 03-23-2015 04:25 PM
M5OD rough shift on rough roads, potholes, speed bumps Mike_92 Drivetrain Tech 0 10-28-2013 10:26 PM
1997 Mazda b2300 starting rough, running rough! bonecrusher SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 3 03-19-2011 05:04 AM
my 87 2.3 is running rough jesse1234ky General Technical & Electrical 2 12-04-2006 02:54 PM
New wires running rough spec_ops57 General Technical & Electrical 7 01-28-2006 08:20 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:34 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.