99 3.0 engine Misfire - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-14-2009
RangerJacoby99's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Thornton,CO
Posts: 374
Icon9 99 3.0 engine Misfire

ok so ive had this misfire for about a year and a 1/2 off and on. Ive replaced plugs,wires,coil pack,cleaned injecters,cleaned maf. ive also checked for vac leaks and have none. the code is poping for cylinder #5 i have good compression all along the board. But the funny thing is the truck will run amazing on warm days with no problems or codes. then once its sat over night and it get gets cold out the first start up that morning it happens again. Then goes away after i get to work and let engine cool start it up again and no problems the rest of the day. Im just stumped on what it could be maybe a bad pcm or ?????????? thanks for the input in advance!
Reply With Quote
  #2  
Old 04-05-2009
RangerJacoby99's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Thornton,CO
Posts: 374
I finally fixed the issue. After reading many threads on here thanks to those who gave there opinons on those threads. After replacing o2 sensors,plugs,wires and cleaning the maf. I sprayed around with some cleaner and found a vac leak haha a massive one at that. It was actually the intake manifold gasket on the passenger side. So I just went out and bought a gasket set which also included the upper plen gasket. Took about 2 hours to do and amazing no more misfire and runs smooth once again.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-08-2009
Member
 
Join Date: May 2005
Location: .
Posts: 87
hmmm

i have had a misfire in cylinder 3 for a couple months now, changed the plugs and wires...still throwing codes. almost did the coilpack but it was off and on like you described so i didn't think that was it, i put in water remover for fear there was a little water in the tank and that has done nothing. I am getting sick of how much it stumbles when i give it gas and all the hesitation it has. How do i check if it is a vacuum leak? thanks
Reply With Quote
  #4  
Old 04-16-2009
gotmud?'s Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: avon park florida
Posts: 401
spray startin fluid around if theres a leak and u hit the spot with it the rpm will rise real fast then down.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
engine misfire? crackerskwirl36 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 04-19-2010 10:57 PM
Engine Misfire mnattymagee General Technical & Electrical 2 02-13-2010 01:57 PM
Engine Misfire riding4eight 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 01-18-2010 08:33 PM
help misfire after i washed engine? vic 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 08-13-2006 01:37 PM
Engine misfire???? phatspeed7x 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 4 07-02-2006 09:08 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:37 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.