help please 3.0 (bad mpg, no power) - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-08-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: burtchville
Posts: 12
help please 3.0 (bad mpg, no power)

ok i have no power, i mean 70mph is very hard to keep(80 mph impossible)
55 mph driving into wind is very hard too
my uncles 2.3 ranger (with 330,000) will stomp my truck anytime

mpg is about 12 and i dont normally do over 65
it was close too 20 over the summer, i know gas chane during winter but this is just crazy!!!!

there is very small miss every once in a great while

ok ive been reading and trying everthing here before posting but dont know what to do now?

what i have done
new spark plugs and wires, check dist cap fine
new airfilter, no change
sea foam, very little smoke
maf cleaned
oil is synth., sea foam in gas and other treatments over time
tire pressure checkes 1 a week


the truck
95 ford ranger
single cab, long box
3.0, 5 speed
contractors cap and ladders but no different from day one the truck was put on road

ok any help very thankful!!!
i like my ranger but wishing i had got full size truck with this mpg
Reply With Quote
  #2  
Old 01-08-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: burtchville
Posts: 12
oh and have had comp on it the o2 say rich but they check out fine
Reply With Quote
  #3  
Old 01-08-2008
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Las Vegas
Posts: 202
3.0 is not a fast engine and has horrible gas mileage.

I have a 03 3.0 lifted on 35's auto regeared 4.56 straight piped, my mileage SUCKS! haha drive my truck and yours will feel like a lil speed demon. There isn't much you can do about it.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-08-2008
DaGGer's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: East Windsor, CT
Posts: 919
well I have a 3.0L and I get 20 mpg so 12 is not what its suppose to get.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-08-2008
coonass8285's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Westwego,La
Posts: 117
Quote:
Originally Posted by DaGGer
well I have a 3.0L and I get 20 mpg so 12 is not what its suppose to get.
x2...and i can run up to the 95 mph limiter with no problem, and all i have performance wise is exhaust and a k&n drop in
Reply With Quote
  #6  
Old 01-08-2008
Ranger_Guy15's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: MN
Posts: 2,827
Take into effect it is winter. It takes more gas to heat up the trucks, hence bad gas mileage. I know in winter my mileage drops to 12 mpg.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-08-2008
vindex1963's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2007
Location: phoenix AZ
Posts: 3,026
Quote:
Originally Posted by bmx4life
3.0 is not a fast engine and has horrible gas mileage.
I keep reading this, my truck pulls the Arizona mountains in 5th and gets a constant 23 mpg. What are you doing wrong with your truck? oh yea 35s, auto and I bet you lead foot it. Your truck gets horrible gas mileage.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-08-2008
Silver's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: edenton,nc
Posts: 2,708
23 to 24 with 32's so 12mpg there is some thing wrong

tune up fuel filter change and o2 sensors would be my 1st steps on why your only getting 12 mpg
Reply With Quote
  #9  
Old 01-08-2008
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
OK,a 13 year old truck ,How many miles on it?
What did the plugs look like when you changed them out?
What exactly was the code # you pulled that said O2 rich?

By what you've posted so far I would guess an injector stuck open.Get a mechanics stethoscope and probe the injectors.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-08-2008
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Las Vegas
Posts: 202
Quote:
Originally Posted by vindex1963
I keep reading this, my truck pulls the Arizona mountains in 5th and gets a constant 23 mpg. What are you doing wrong with your truck? oh yea 35s, auto and I bet you lead foot it. Your truck gets horrible gas mileage.
Yes I know my truck does. I like it though, and I dont complain about it.

But if you search this forum, you will see that I am not the only one because of modifications that has this problem. Many people with the 3.0 have the bad gas mileage.

The 3.0 is a strong engine I will definetly say that. I had my truck packed full in the bed and towed a RXP seadoo and a SXR jetski on a double trailer on a 3 hour drive it did a hell of a job! It just isn't that quick, I don't mean with 35's I mean stock its not super fast.
Reply With Quote
  #11  
Old 01-08-2008
DaGGer's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: East Windsor, CT
Posts: 919
ok for everyone saying the 3.0L is horrible on gas I can still use a lead foot in winter and get 16 mpg. I don't care what you say 12mpg is horrible and there is something wrong. Now try changing your fuel filter and 02 sensors as you've done a tune up already.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-08-2008
pehlke1985
Unregistered User
 
Posts: n/a
Note: Alot of ppl neglect the fuel filter, in WI its a pretty well know problem but i dunno where you are from but for sure try that!!!
Reply With Quote
  #13  
Old 01-09-2008
radranger's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: scarboro maine
Posts: 24
Quote:
Originally Posted by pehlke1985
Note: Alot of ppl neglect the fuel filter, in WI its a pretty well know problem but i dunno where you are from but for sure try that!!!
Just what I was about to say. Check your fuel filter, it could be clogged, also check the fuel pump assembly, mine crapped out on me a couple times, and it made the truck a DOG. Just make sure you get the special fuel line disconnect tool, and spend the money for the good one, so you dont get pissed and break the fuel line.
Reply With Quote
  #14  
Old 01-09-2008
Fredness's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Sasquatch Country!
Posts: 175
+1 fuel filter.
I'd do O2's if they are older than 50K, regardless.
Reply With Quote
  #15  
Old 01-09-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: burtchville
Posts: 12
ok thanx for all the replys and sorry for not responding. i selecte forums and it says something wrong, i had to search to get back here anyways.
i forgot i did change the fuel filter too.
i dont bye anyways lead foot it.
and today a alright gusts of wind on the freeway and im doing 65 and kinda hard to stay there. ive only done 75 or more with a very heavy wind behind me.

my uncle has some kind of scanner that tell real time stats like the maf volatge as its running all with in range, its made bye mac tools.
but it says o2 rich but well with in range. and he has tool that checks the o2 sensor and they both check out ok

i have 130,000, 4x4
Reply With Quote
  #16  
Old 01-09-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: burtchville
Posts: 12
the plugs looked good but changed anyway

no code on o2 sensors just a real time graph

only codes stored on the comp where low coolant, and pcv valve or canister
Reply With Quote
  #17  
Old 01-09-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: burtchville
Posts: 12
how do check to see if injector is stuck open?
Reply With Quote
  #18  
Old 01-11-2008
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Taylorsville Ky
Posts: 289
If the injector is stuck open the engine should have a bad miss with to much fuel in that cyl. It should not be to hard to find that cyl. by looking at the plug. It should show on the engine codes.
Reply With Quote
  #19  
Old 01-11-2008
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: Havertown,PA
Posts: 467
This may sound stupid to some people.But I had same problem and channged all you did.So when changing my oil,I put Lucas Heavy Duty Oil treatment in.Results were unbelievable.After it is in ,each day you drive ,you will feel power come back,as this stuff lubes up your engine.Going up hills at 75 into wind will be no problem again.
Reply With Quote
  #20  
Old 01-11-2008
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
^^People used to say the same thing about Marvel Mystery oil.No doubt it worked in some vehicles.

Could Jason's problem be the sign of a cam syncronizer going bad ? Gear wear throwing it off time maybe ?
Reply With Quote
  #21  
Old 01-11-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: burtchville
Posts: 12
i will change oil and try lucas treatment. i was thinking of buying one o2 sensor and then checking with the scanner and see if say any different and if it does then buy the second. as they both check out good but who knows.
but have to wait for check about a week.


Could Jason's problem be the sign of a cam syncronizer going bad ? Gear wear throwing it off time maybe ?

how would i check for that?

thanx again for all the help Ranger-Forums rocks
Reply With Quote
  #22  
Old 01-11-2008
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Taylorsville Ky
Posts: 289
OTRtech, going back and reading his first post you may be on to the problem. Is the gear that runs on the cam nylon or plastic or is it metal?
Reply With Quote
  #23  
Old 01-12-2008
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Remove the cam position sensor and try to turn the vane back and forth with your fingers.There should be little to no play.
Reply With Quote
  #24  
Old 01-16-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: burtchville
Posts: 12
Icon9

ok my hanes manual says i dont have cam sync., 94 and older it says dont have
Reply With Quote
  #25  
Old 01-16-2008
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
How many miles on this engine?
Has the timing chain ever been replaced?
If you remove the distributor cap , can you turn the rotor back and forth very far?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OBD1: Bad DPFE Sensor cause Bad MPG? NP94B2300 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 2 01-25-2014 11:51 AM
Bad MPG, please read! geikoman170 General Ford Ranger Discussion 19 03-22-2011 08:38 AM
will a bad IAC cause bad mpg? MonsterGuy General Technical & Electrical 11 08-06-2007 04:29 PM
Stock Drivesaft with RCD = BAD BAD BAD PICS INSIDE ranger General Ford Ranger Discussion 32 07-31-2007 12:50 PM
ALL offroaders are BAD BAD BAD! FMD General Ford Ranger Discussion 13 04-25-2006 08:21 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:11 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.