I need help....Engine squeal - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-06-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: alameda
Posts: 3
I need help....Engine squeal

Hi guys/gals!First post...I need help...my engine squeals bad at start up and when I'm driving....especially when there is moisture in the air.I know its a bearing but I can't figure out which one??I've changed the belt tensioner and the idler pully.So whats left...the water pump and the power steering pump.There is no noticeble play in either one?I used a sound meter to see if I could detect anything...no luck.So what should I do next?thanks bm
ps 1999 3l 2wd
Reply With Quote
  #2  
Old 01-06-2008
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Taylorsville Ky
Posts: 289
I don't know what a sound meter is but an automotive stethoscope is the prefered way to listen to bearings and spots on engines for noise.

It could be a bad belt since you didn't mention replacing that. It could be the P/S pump, alt, water pump or even a worn pulley.

Usually a loose or bad belt will sound off at start up because the alt is charging at high rate on a cold belt.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-06-2008
Hot Wheels's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Maple Plain, MN
Posts: 211
I just replaced the belt and it went away. I did a water pump as well but that was an unrelated issue. If you haven't replaced the belt, that would be the next thing to try.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-06-2008
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: alameda
Posts: 3
I did replace the belt and it didn't go away.I just bought a stethoscope on ebay.I want to find out where its coming from before I replace anything else.Thanks again bm
Reply With Quote
  #5  
Old 01-06-2008
yellow rhino's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: CA Westlake Village
Posts: 1,771
I dunno if ur truck has it butcheck your hoses to see if theres a kink. I had one in the breather hose from my air box and it made a squealing noise as you described. Just a tip.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-06-2008
jtslmn720's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Kent State, Kent Ohio
Posts: 7,367
the answer is simple, your truck was designed by a ford engineer, normally a 4 year old with a crayon.



both my dads rangers sqeeked in the rain, mine is currently squeeking in the rain and my brothers old ranger sqeeked in the rain... its 99% no the belts or anything, just another crappy ford design.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-07-2008
KoDaK's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: susanville Ca.
Posts: 177
lol my ranger squeeks at startup in the rain too... i figured the belts just got wet, it stops after running for a few minutes..
Reply With Quote
  #8  
Old 01-07-2008
RangerNVS's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2005
Location: Temple, TX
Posts: 1,341
mine is doing it too, 99 3.0 and I hate it, when the truck warms up after 30min or so...it will quiet down ....but if it's raining, or humid, forget it. Still haven't found mine yet either...I'm guessing it's the waterpump pulley on mine....for giggles, take some wd40 and squirt one of the pulley's and see which one stop's sqeaking.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-07-2008
Fenech627's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Detroit, MI
Posts: 908
I have a 99 Ranger XLT 3.0 as well and it does the same exact thing!!! Only when it rains or is real humid. Just like other people with the problem it goes away after a few minutes of running it. Just today actually it happpened

I dont think its anything to worry about right??????

Last edited by Fenech627; 01-07-2008 at 10:27 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-07-2008
5speedin2.3's Avatar
Member
 
Join Date: May 2005
Location: Livonia, Mi
Posts: 12
ah yes...
the notorious 3.0 belt squeal...
Reply With Quote
  #11  
Old 01-07-2008
Mark98xlt's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Parma Ohio
Posts: 13
I switched to a goodyear gatorback on my 3.0 and it never did it again even when it rained...

also check the cam syncronizer gear it can do that as well and sounds the same which can be a major problem if it is a higher milage 3.0 or older one
Reply With Quote
  #12  
Old 01-08-2008
DarkBlue03XLT's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Overland Park, KS
Posts: 158
Mine squeaked when there was moisture in the air or anywhere near the engine bay and we replaced the belt and idler pulley and it went away, pretty sure the problem was the idler pulley because we would spray the belt dressing on the belt and it didn't help.

03XLT
Reply With Quote
  #13  
Old 01-08-2008
jtfoxman's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: The Poconos
Posts: 891
Hey, even my 4.0 does it at start-up also when it's wet out. No worries.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mysterious squeal. please help! rangerstepside 2.9L & 3.0L V6 Tech 15 08-24-2012 06:37 PM
Bad squeal Need help Police Interceptor 2.9L & 3.0L V6 Tech 2 09-20-2010 08:30 PM
Loud squeal/screech in front end....help/ideas? 99offroadrngr Drivetrain Tech 9 05-02-2010 03:59 PM
tire squeal? rangerboy101 General Ford Ranger Discussion 16 10-16-2008 10:39 PM
Fan clutch went bad -- squeal/squeak -- going electric fan n3elz 2.9L & 3.0L V6 Tech 38 11-01-2005 05:34 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:32 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.