misfire under hard accel. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-29-2011
dlazo's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: miami lakes
Posts: 51
misfire under hard accel.

Good morning all, i recently did the air box mod and added a k&n filter. Seems it sounds better but under hard accel I get a popping sound from the intake like a backfire. And it seems like its slow to accel. well its always been slow. flooring it vs just 3/4 throttle produces the same results no sense in flooring it and making all that noise if it dont push.. next week ill get some plugs and wires. I have the tourqe app and a blutooth module i scanned it for codes but nothing showed up. i was sure that would of cause a code to pop up.
any ides?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-29-2011
StxDangerRanger's Avatar
RF Veteran
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2010
Location: Flat Rock, Mi
Posts: 6,313
check and clean your MAF too. i've had a misfire under load, but not idle with a bad MAF before.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-18-2011
dlazo's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: miami lakes
Posts: 51
ok I finally cleaned Maf with some crc maf cleaner it helped a bit but it still does it. lets see what happens after plugs and wires. any other tips?
Reply With Quote
  #4  
Old 12-21-2011
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: SLC, UT
Posts: 4
I've had a similar issue with mine. I've cleaned the MAF sensor and replaced all plugs and wires. For me it started when I modified the intake (just cut up the stock airbox) which sounds similar to your experience. I'm wondering if it's an airflow problem, like maybe the MAF can't handle extra air, or since there is more air getting in it needs to get out through a less restrictive exhaust system... I'll be working on mine the next couple of weeks, I'll let you know if I figure it out. If anyone else has figured it out, please enlighten me!
Reply With Quote
  #5  
Old 12-22-2011
dlazo's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: miami lakes
Posts: 51
I have a compression tester I can fiddle with next week. although im strapped for cash til the first. so replacing plugs and coil packs are going to have to wait, ill keep the forum updated. I will try and pull the plugs and see how they look. Ive heard if you pressurize the cyl with compressed air you should hear it hissing if there was a leak. the piston in question must be at tdc and listen for hisses through the oil fill for leaks in the rings, hiss in the tail pipe for an exhause valve, hiss in the throttle body if its an intake valve and hiss in the rad if its a head gasket issue. and you can use a compression tester hose to pressurize the cyl but you must remove the shrader valve from the tip so it can flow air. im going to play with this next week.

http://youtu.be/SwgtfkwsIaE?hd=1 this is a link to a youtube video of the sound in action its pretty prominent. let me know what you guys think.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-22-2011
dlazo's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: miami lakes
Posts: 51
one thing i will try is to go back to the paper filter and try it for a week, ive read here a couple of times that the 3.0 doesn't fair well with the extra flow and oil filters. I guess the paper filter will tell me if this is true or not.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-22-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Wirelessly posted (iPhone 3GS)

I have this and in throwing a P0430. Can't find the problem
Reply With Quote
  #8  
Old 12-22-2011
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: SLC, UT
Posts: 4
Lazo: I've asked around and it does seem like these 3.0s have a problem with intake/exhaust mods. They tend to shudder under acceleration and idle funny, but I watched that vid and that does not sound healthy! I'd be interested to know what happens after the paper filter is put back in.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-22-2011
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: SLC, UT
Posts: 4
p.s. I miss Florida this time of the year...
Reply With Quote
  #10  
Old 01-04-2012
dlazo's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: miami lakes
Posts: 51
ok guys I went sat and purchased some motorcraft plugs. And it looks like it solved the problem the poping sound is gone and the power surges as well. feels like it regained power back from the autolites it had. The plugs it had didnt look bad. strange... Well at least it fixed it. Now the intake mod sounds nice. nice deep growl and not offensive and "ricer" like. Downside freakin 5 bux a plug! damn! Wires are next, just waiting go get some more mough-lah. Anybody have any ideas which wire set to get?
Reply With Quote
  #11  
Old 01-04-2012
dlazo's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: miami lakes
Posts: 51
Quote:
Originally Posted by tsizzlade View Post
p.s. I miss Florida this time of the year...
yeah it nice and cold well cold for florida anyways.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-04-2012
dlazo's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2011
Location: miami lakes
Posts: 51
one more question. How do i add Fixed to the title of the post? That way when people see the title know there is a fix.
Reply With Quote
  #13  
Old 01-04-2012
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Usually we just let the thread die quietly and not post to it anymore.
Only mods and admin can change the title.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
engine misfire, cuts out only under load 48bronco Drivetrain Tech 13 07-04-2015 09:57 AM
Jerking/Hesitation under up hill or med accel dirtrunner21 General Technical & Electrical 2 08-29-2014 01:48 PM
1994 ranger hesitates on hard accel...floods when stalled getFOCUSd2point0 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 05-29-2013 01:07 PM
misfire......only under certain circumstance one1 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 7 06-17-2012 01:48 PM
Misfire under load tohmer 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 11-23-2011 12:04 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:58 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.