missfire under load - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-19-2016
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: central il
Posts: 9
missfire under load

my 06 3.0,100k mi, started this recently. never could get a code.finally got p 0302 on scanner. replaced the plug on # 2 in firing order,4 and tried old wire,and new coil.still does it. guess i ll put an inj in it. newer plugs and wires,fuel filter every 30k good fuel pressure. any other ideas? thanks also cked # 2 plug and wire same results

Last edited by waxman; 06-19-2016 at 07:51 PM. Reason: more info
Reply With Quote
  #2  
Old 06-19-2016
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2014
Location: Vancouver, BC
Posts: 7,573
middle cylinder on passenger side is #2 on Fords

Just do this before going to injectors.
Disconnect coil pack wires, 4 wire connector, so no spark
Crank engine a few times
Check spark plugs #1 and #2 both should be equally wet with fuel
#1 is the assumed OK cylinder so will be wet with fuel
#2 is the dry one if injector is indeed the problem.

Just got a misfire on my 4.0l yesterday, came and went throughout the day, cracked insulator on spark plug electrode, checked out OK, had to look close to see the crack.
Spark plugs are funny that way, compression and heat can make them intermittent.

And just a heads up, computer is pretty good at IDing a problem, but it isn't perfect.
P0302 is what the computer "thinks", it could be #6, P0306.

2 and 6 are matched pair cylinders/pistons, so are 1 and 5, and 3 and 4
So 2 and 6 are both at TDC at the same time.
Just give #6 a look
Reply With Quote
  #3  
Old 06-20-2016
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: central il
Posts: 9
well put a new inj in 4,same thing.put the old 4 inj in 2,same thing.letting it cool down to ck n2 valve springs
Reply With Quote
  #4  
Old 06-25-2016
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: central il
Posts: 9
miss fire under load

well i put new springs on cyl 2 and cleaned the mass airflow the engine runs fine now had 1 spring you could turn by hand
Reply With Quote
  #5  
Old 06-26-2016
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2014
Location: Vancouver, BC
Posts: 7,573
Never read about valve spring issue with 3.0l Vulcan, good info, thanks for posting the fix.

And Good Work
Reply With Quote
  #6  
Old 06-26-2016
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: yarmouth mass
Posts: 231
Miss 3.0

How do you turn a spring,was it broken?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
site taking forever to load/partial load morris Ranger-Forums Office 59 09-06-2011 12:59 AM
Jerking under load leadfoot General Technical & Electrical 2 04-10-2010 07:39 PM
Knocking when under load nissanracer007 General Technical & Electrical 0 06-09-2008 02:03 PM
Axle Shifting Under Load jrpro130 Suspension Tech 43 03-19-2007 07:56 PM
rattling noise b/w 2k and 4k rpms under load? Edge of Darkness 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 12 04-20-2006 08:10 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 05:38 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.