Missing on cold start - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-25-2010
stng_96's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: Rolla Missouri
Posts: 27
Missing on cold start

Hey guys, the past few days my ranger has started missing on cold starts. Not that it has been extremely cold, even on one day in was 45 over night it did it. Now, it only does it for about 20 seconds, then goes away, and runs great. I have recently put new plugs and wires in it, and it ran great for a month, but that was still the first thing I checked, and all seems to be good. Any suggestions?
__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 01-25-2010
Jp7's Avatar
Jp7 Jp7 is offline
Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Sep 2007
Location: My LED lab or on the dyno
Posts: 2,970
Do you think the throttle plate might be sticking? The same thing is was happening on my 2.3
Reply With Quote
  #3  
Old 01-25-2010
stng_96's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2009
Location: Rolla Missouri
Posts: 27
Throttle plate? you mean like inside the throttle body? Would that cause it to miss?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-26-2010
Jp7's Avatar
Jp7 Jp7 is offline
Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Sep 2007
Location: My LED lab or on the dyno
Posts: 2,970
If it is sticking shut and starving for air......
Reply With Quote
  #5  
Old 01-26-2010
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
I'm gonna take a stab in the dark and say it sounds like a hydraulic lifter is taking a while to pump up ,not letting a valve open enough right away.
A poor anti-drainback valve in the oil filter or too heavy oil weight would amplify the problem.
Open the hood before the next cold start and listen for a "clatter" sound.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-27-2010
RedRanger91XLT's Avatar
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Woodbridge, VA
Posts: 316
Quote:
Originally Posted by stng_96 View Post
Throttle plate? you mean like inside the throttle body? Would that cause it to miss?
na.... it would just cause it to run like a turd with arms... :D
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94 ranger 2.3l is missing and wants to turn off when i start to drive aguilar1984 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 1 03-01-2012 05:30 PM
Ranger hard start issue HELP COLD START 1994splash 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 06-08-2011 05:27 PM
Strange cold start issue. IN2 FX4 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 10-31-2008 01:07 PM
Idle problem on cold start up jdugan4859 2.9L & 3.0L V6 Tech 12 06-01-2005 06:45 PM
Hard start after cold. Ranger1 General Ford Ranger Discussion 3 12-29-2004 04:14 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:44 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.