Starting when cold - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-25-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Location: pincourt .quebec
Posts: 10
Starting when cold

Hey guys,

I have a 2008 ford ranger sport and for the past 2 1/2 weeks my truck has been having issues in the morning or when cold. once the engine is warn the problem is gone anyone might know what it is,

thanks chirs

P.S: the gas mileage has been **** since the problem started
Reply With Quote
  #2  
Old 11-25-2010
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
Hows the battery?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-25-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Location: pincourt .quebec
Posts: 10
Battery is fine when i start in the morning it turns over but then insta-stall
Reply With Quote
  #4  
Old 11-25-2010
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
So it starts and shuts right off?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-25-2010
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
mine fires up the majority of the time and sometimes it stumbles to start.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-25-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Location: pincourt .quebec
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by rolsmojave3 View Post
So it starts and shuts right off?
quarter start yea
Reply With Quote
  #7  
Old 11-26-2010
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: dodd city texas
Posts: 30
One of your temp sensors is not reading right, it should be triggering a richer mixture at cold start, it is trying to run like it is warm outside and is much too lean.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-26-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Location: pincourt .quebec
Posts: 10
kk ill change it and see
Reply With Quote
  #9  
Old 11-26-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Location: pincourt .quebec
Posts: 10
i will also put up a video once i finda the camera so u will have a visual
Reply With Quote
  #10  
Old 11-26-2010
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
what about my quarter start
Reply With Quote
  #11  
Old 11-26-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Location: pincourt .quebec
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by 04RangerDave View Post
what about my quarter start
??????
Reply With Quote
  #12  
Old 11-26-2010
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Quote:
Originally Posted by Wreckingball View Post
??????
mine fires up the majority of the time and sometimes it stumbles to start....oh snap you have a 3.Slow i got a 4.GO ill make a post in my section sorry
Reply With Quote
  #13  
Old 11-28-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2010
Location: pincourt .quebec
Posts: 10
here the video of my problem. Maybe this will help your guys and help me figure it out

YouTube - 2008 Ford Ranger Cold Start
Reply With Quote
  #14  
Old 11-28-2010
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: dodd city texas
Posts: 30
This problem can also be due to the fuel regulator on the fuel rail losing function, or the vacume line to it becoming damaged. it can create either too rich or too lean conditions, although i would think too rich would set off the CEK for the o2 sensors. but it will definately effect fuel economy.
Reply With Quote
  #15  
Old 11-28-2010
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: dodd city texas
Posts: 30
Another point to check would be the wires going into your negative battery terminal, The fuel pump has its own ground connection there that if it faulters will cut out your fuel pump or reduce its pressure potential.
Reply With Quote
  #16  
Old 11-28-2010
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: dodd city texas
Posts: 30
Same problem just different engine, could be negative terminal on battery or fuel pressure regulator,Vacuum hose to pressure regulator may be cracked and leaking. Im not sure which temp sensor sets up cold start mixture but that could be bad as well.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard starting in cold 99RangerXLT 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 10 12-15-2010 04:48 PM
Trouble starting in semi cold weather cmc474 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 11-23-2009 09:25 PM
horrible starting, revs up after starting. smokindmax SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 5 09-01-2009 11:33 AM
Cold weather starting texasfan1000 Drivetrain Tech 5 12-17-2008 05:47 PM
Awkardly long cold starting Lone Ranger 93 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 22 12-11-2008 03:26 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:01 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.