will not start - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-02-2011
Akuma's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Usa, Maryland
Posts: 88
will not start

hi all back again and wow what a day .. drove to pick someone up and for its first time the ranger would not start .waited 3 hours for tow.. power does not seem to be an issue since the truck still cranks and has power to inside stuff.. only thing i seem to notice diffrent is when priming i do not hear the fuel pump engage,.. i also went into the under hood fuse box the #5 relay does not seem to click when engaged... i have it removed atm it has 5 pins im unsure which must be tested and what to look for reading wise. If anyone has had this issue before please any advice would be nice i might end up replacing the pump but atm the fuse might be bad.

Last edited by Akuma; 06-02-2011 at 07:17 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-03-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Check the inertia switch in the pass. side footwell.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-03-2011
Akuma's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Usa, Maryland
Posts: 88
gtg out atm will bbl my mechanic bro will be over 5ish to help me figure it out after looking at fuel pump prices 320-380$ ... ouch im hoping thats not issue kinda ... i thought it might be that switch also OTRtech but i think if that trips it shows a Reset light on your dash <will find it and try anyways and let you know> ok bbl hope its easy ><.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-03-2011
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
If it's not the inertia switch, def sounds like pump.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-03-2011
Akuma's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Usa, Maryland
Posts: 88
found the problem and fixed very odd tho... theres a vacuum line that goes off the main airfilter tube too the oil cap area. that small tube had pop'd off the main air line and stopped the truck from starting somehow, i also noticed my theft light going crazy <blinking> because of this. after refitting it the truck starts with no issues again and the theft light is off once more. so anyone having these issues check all your vacuum lines for loose ones i will try and post pic later of the problem one.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-03-2011
Akuma's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Usa, Maryland
Posts: 88
ok heres some pics

[the small tube in middle coming off main had come loose]
[this is the other end going into the oil cap area]
Reply With Quote
  #7  
Old 06-03-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Wirelessly posted

WHAT THE F?!?! THAT'S DEFF NOT THE PROBLEM I THINK YOU LEFT IT SITTING AND THE BUG IT HAD DID NOT RE OCCUR THE PCV WILL NOT CAUSE THAT
Reply With Quote
  #8  
Old 06-03-2011
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Quote:
Originally Posted by 04RangerDave View Post
Wirelessly posted

WHAT THE F?!?! THAT'S DEFF NOT THE PROBLEM I THINK YOU LEFT IT SITTING AND THE BUG IT HAD DID NOT RE OCCUR THE PCV WILL NOT CAUSE THAT
please stop yelling , it hurts my eyes.
thank you.

but you are correct in your statement.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-03-2011
Akuma's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Usa, Maryland
Posts: 88
yeah hoping its gremlin is gone now. the fix did seem too simple, i still wonder why it caused my theft light to flash constantly<says to service the system in manual when this happens> can that light affect starting at all?
Reply With Quote
  #10  
Old 06-04-2011
Akuma's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Usa, Maryland
Posts: 88
yep dead again drove.. parked for 6 hours.. would not restart, theft light blinking like crazy, no fuel pump sound, still cranks but wont start. I did notice something odd also my power steering felt like it was loosing power randomly when driving mostly when turning would cut on/off slightly.

UPDATE... went back to leave a note and without doing anything this time i heard pump sound and it started. It is running more rough tho and when i turn it loses power steering some still.

Last edited by Akuma; 06-04-2011 at 09:14 PM.
Reply With Quote
  #11  
Old 06-05-2011
Akuma's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Usa, Maryland
Posts: 88
testing it more today atm found nothing, all i notice is when it does not want to start there is no pump sound.

Last edited by Akuma; 06-05-2011 at 05:51 PM.
Reply With Quote
  #12  
Old 06-05-2011
Akuma's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
Location: Usa, Maryland
Posts: 88
half the problem is fixed now was a dirty fuel pump relay seems to start and run now without an issue, but now my steering pump is acting up it shudders when i turn it and has sprayed some power steering fluid out of the cap but non seems to be leaking.. anyone have that issue b4? anyways replacing relay.

Last edited by Akuma; 06-05-2011 at 07:41 PM.
Reply With Quote
  #13  
Old 06-13-2011
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: bryan, oh
Posts: 2
Did you happen to turn the steering wheel when the engine was off? Anytime i've turned the wheel with engin off i have to bleed the air out of the power steering system.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
only start on easy start kyde General Technical & Electrical 2 05-25-2014 06:17 AM
Incorrect jump start. Truck won't start now. Pilot General Technical & Electrical 3 10-27-2013 08:07 AM
Won't start, dome light dies when trying to start. Jerkstore General Technical & Electrical 4 10-02-2011 10:53 AM
Ranger hard start issue HELP COLD START 1994splash 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 06-08-2011 05:27 PM
Assistance... Truck will not start... FoMoCoFiddy General Ford Ranger Discussion 20 02-09-2005 10:58 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:06 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.