K&n Filter problems - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-21-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Location: nc
Posts: 5
K&n Filter problems

So Have a 2001 ranger 4.0 put the K&N fipk system on it. The engine would rev up and then go down to below 500 rpm. sometimes would die sometimes it would come back to around 1000 rpm. It would do it not all the time but it would also happen at random times. replaced the tps two times didnt do anything. So i took it to a shop they cleaned out the MAF and something else took the filter off and put the stock one back on. it has been running ok since. it runs it doesnt hesitate like before, but it still has a rough idle. Any ideas? Class anyone?

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 04-21-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Location: nc
Posts: 5
also ive looked at most the vacuum lines that run into the filter, that I could see but again i am no mechanic ha.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-21-2011
SteelDirigible's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Lexington, KY
Posts: 3,666
if you have a vacuum line unhooked somewhere that would certainly do it. i put the same one on mine with no problems. make sure everything is hooked up as it should be and that you didn't put the MAF sensor in backwards.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-21-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Location: nc
Posts: 5
ok im pretty sure it was on right. Just a random thought but the 4.0 in the explore sport trac sohc is the same in my ranger right? I ordered it for my ranger. the intake i got said 4.0 sohc but the paperwork in the box was installation for the sport trac. Im sure this isnt an issue, just trying to cross out the possibilities.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-21-2011
SteelDirigible's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Lexington, KY
Posts: 3,666
i dont know if they are exactly the same, but as long as everything that was hooked up to the stock setup is still hooked up I don't think it's an issue. Did you have any issues installing it or did it seem to go alright?
Reply With Quote
  #6  
Old 04-21-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2011
Location: nc
Posts: 5
yeah it was simple swap ive done them before in past trucks and friends rigs. I guess ill just try to hook it back up and see what happens ha.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cleaning K&N Filter Diabolic General Ford Ranger Discussion 16 08-20-2005 12:22 PM
Oil & Filter Preference eXtremePC 2.9L & 3.0L V6 Tech 14 04-13-2005 05:03 PM
K&N Filter Setup... Bigwill41 Ranger-Forums Office 12 03-17-2005 01:31 PM
K&N Air Filter? Huntress 2.9L & 3.0L V6 Tech 9 03-13-2005 02:34 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:44 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.